Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος - Πως εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Πως εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Πως εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Δείτε live από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, κρίσης που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και παρέθεσε τις 5 τις γραμμές άμυνας και στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

«Αυτά τα αναχώματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών» πρόσθεσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσφέρει λύσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι: «Μέχρι τώρα έχουμε κάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-43 δισ. στην πανδημία

-Συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

-Επιδοτήσεις μέρους υψηλού ενεργειακού κόστους ύψους 3,5 δισ.

-Ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, επιδοτήσεις καυσίμων, 900 εκατ. ευρώ

-Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικού ποσοστού 11,8%

Αυτά τα αναχώματα ήταν και είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των πολιτών.

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο διερεύνονται σημαντικά

Επιδοτούνται και οι καταναλώσεις για πάνω από 300 KW και των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος θα καλυφθεί από το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δεύτερον, το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από το Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ, η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου ντίζελ, έτσι ώστε το όφελος στον καταναλωτή να παραμείνει στα 0,15 λεπτά το λίτρο.

Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φθάσει στα 800 εκατ. ευρώ.

Η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης της κιλοβατώρας.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται συνολικά στα 3,2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Είμαστε δίπλα στον κάθε συμπατριώτη μας, κυρίως στον οικονομικά ευάλωτο».

Σκρέκας: Σε δύο άξονες τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Εχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Παρουσιάζουμε δύο άξονες με μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεων με αυτό το έκτακτο σχέδιο.

Είμαστε οι πρώτοι στην ΕΕ που ιδρύσαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης και δώσαμε επιδοτήσεις για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.

Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

Ενδεικτικά παραδείγματα με τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια:

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ

Τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η κρίση»

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει 4 πεδία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε :

Πρώτον: Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

nea metra stiriksis 2

Δεύτερον: Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

nea metra stiriksis 1
Τρίτον: Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

nea metra stiriksis 4

Τέταρτον: Μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της.

nea metra stiriksis 3

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida