MέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Δ. Μακεδονίας: Το έγκλημα στην Ακρινή Κοζάνης
Πριν από δώδεκα χρόνια με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011, η πολιτεία δεσμεύτηκε για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής, εξαιτίας της γειτνίασης με τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.
Οι χίλιοι κάτοικοι του οικισμού, στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, είδαν το χωριό τους να καταστρέφεται. Είδαν τις πηγές που υδροδοτούν το χωριό τους να μολύνονται από εξασθενές χρώμιο.
Τα χωράφια τους δεσμεύτηκαν, οι εκτεταμένες αποθέσεις τέφρας προκάλεσαν τρομαχτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων κλονίστηκε.
Η αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου, που σημειωτέον ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της βουλής, ανέφερε πώς ο ¨οικισμός αντιμετωπίζει χρόνια σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα από την εξόρυξη του λιγνίτη και τις εκτεταμένες αποθέσεις τέφρας.
Κρίνεται αναγκαία η μετεγκατάσταση οικισμών οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται πάνω από κοιτάσματα λιγνίτη, γειτνιάζουν με αυτά, με αποτέλεσμα την πρόκληση όχι μόνο προβλημάτων υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά κυρίως οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
Ειδικότερα οι συνέπειες της γειτνίασης είναι: α) η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω της ρύπανσης καθώς και η πλήρης αποστέρηση της ζωτικής αγροτικής γης προς καλλιέργεια και βιοπορισμό των κατοίκων.
β) η πρόκληση σοβαρών βλαβών στον φέροντα οργανισμό κτισμάτων, σε βαθμό επικινδυνότητας,που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων/χρηστών.
Τα ανωτέρω συγκροτούν και τους λόγους, την αναγκαιότητα της μεταφοράς, των οικισμών, η οποία καθίσταται δυνατή με την επίκληση λόγων δημόσιας ωφέλειας που συνιστώνται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και στην προστασία της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας”.
Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμιζόταν πως ¨λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος, η υλοποίηση της μετεγκατάστασης δεν θα πρέπει να υπερβεί το χρονικό διάστημα των 8 ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου”.
Στο τελικό κείμενο του νόμου η προθεσμία μετεγκατάστασης επεκτάθηκε από τα οκτώ έτη στα δέκα.
Ωστόσο δώδεκα χρόνια μετά η μετεγκατάσταση ουδέποτε υλοποιήθηκε. Από το 2011 έως σήμερα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, της Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Μητσοτάκης Α.Ε ουδέν έπραξαν.
Το 2021, με τη συμπλήρωση της δεκαετίας, ο Σύλλογος Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής Κοζάνης προσέφυγε στο Σ.τΕ όπου και δικαιώθηκε. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με την απόφασή του, υποχρέωσε την πολιτεία να εφαρμόσει, τα όσα προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση περί μετεγκατάστασης του οικισμού.
Τον Νοέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε την ασυνέπεια των αρχών δηλώνοντας πώς “ενώ υπήρχε μια δέσμευση πολυετής της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.”
Και γιατί να υλοποιηθεί; Το κόστος μετεγκατάστασης βαραίνει κατά 50% την ΔΕΗ και κατά 50% το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Και επειδή οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, η Μητσοτάκης Α.Ε, με ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ιδιωτικοποιεί το νερό, με το άρθρο 162 καταργεί την μετεγκατάσταση της Ακρινής και ξεμπερδεύει από αυτό το άλγος!
Οι προτεραιότητες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι διαφορετικές και δεν περιλαμβάνουν χίλιους κατοίκους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, που είδαν τους συγχωριανούς τους να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, που είδαν τα χωράφια τους να δεσμεύονται εις το όνομα του δημοσίου οφέλους.
Οι προτεραιότητες αφορούν στα bonus των golden boys της ΔΕΗ και στα δώρα μέσω φωτογραφικών διατάξεων προς την ολιγαρχία.
Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπως και στο σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα δώρα προς την οικονομική ελίτ μοιράζονται αφειδώς και ανερυθρίαστα.
Για την επικράτεια του Λάτση, επί παραδείγματι, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, με τα άρθρα 250 και 251, ότι η προέγκριση των οικοδομικών αδειών για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, θα δίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την υποβολή στο αρμόδιο γραφείο Ελληνικού των δικαιολογητικών και μελετών.
Προβλέπεται επίσης με το άρθρο 251 ότι ¨επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση, στους πεζόδρομους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, η λειτουργία χώρων στάθμευσης και σταθμών αυτοκινήτων ανεξαρτήτως μεγέθους ενώ νέα διάταξη κάνει λόγο για “κυκλοφοριακή μελέτη για την αδειοδότηση των τουριστικών λιμένων του Πόλου”!
Προφανώς όταν το Ελληνικό εντάχθηκε στην επικράτεια Λάτση η Μαρίνα του Αγίου Κοσμά κατάφερε να πολλαπλασιαστεί απαιτώντας πολλές αδειοδοτήσεις…
Αλήθεια αναρωτιόμαστε ακόμη αν οι ζωές μας μετράνε;
MέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Δ. Μακεδονίας