Στη γειτονιά μας η Λίνα Μενδώνη: Αυτοψίες σε Αμύνταιο, Φλώρινα και Πρέσπες – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ - EORDAIALIVE.COM
Λάζαρος Λαζαρίδης
Ο Λάζαρος Λαζαρίδης είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του EordaiaLive.com. Με πολυετή εμπειρία στο τοπικό ρεπορτάζ, καλύπτει την επικαιρότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην Πτολεμαΐδα, την...
4λ ανάγνωσης
Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την Αγία Σοφία υπό του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (Αθηνα 22/07/2020)

ολυήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2026. Η περιοδεία της Υπουργού περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά πυκνό πρόγραμμα με αυτοψίες, αποδόσεις σημαντικών αρχαιολογικών έργων, καθώς και την παρουσία της στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Eordaia Live – Προσθήκη ως προτιμώμενη πηγή στις Google Ειδήσεις

Για την περιοχή μας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δύο πρώτες ημέρες της περιοδείας (Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Αυγούστου), κατά τις οποίες η κ. Μενδώνη θα βρεθεί στις Πρέσπες, στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα, επιβλέποντας σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.


Λίνα Μενδώνη: Οι σταθμοί της περιοδείας σε Πρέσπες, Αμύνταιο και Φλώρινα

Η Υπουργός Πολιτισμού ξεκινά τις επαφές της από τη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των βυζαντινών και ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής:

  • Κυριακή 30 Αυγούστου (Πρέσπες): Η κ. Μενδώνη θα πραγματοποιήσει το πρωί (10:00) αυτοψίες στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στην Παναγία Πορφύρα και στις εκκλησίες της νησίδας. Το μεσημέρι (13:00) θα βρεθεί στον Άγιο Γερμανό για αυτοψία στη Βυζαντινή Συλλογή και τον παραδοσιακό νερόμυλο, ενώ το απόγευμα (17:30) θα περιηγηθεί στις βραχογραφίες και στα Ασκηταριά των Ψαράδων.
  • Δευτέρα 31 Αυγούστου (Αμύνταιο – Φλώρινα): Η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικούς σταθμούς δίπλα μας. Στις 11:00 η Υπουργός θα πραγματοποιήσει αυτοψία στη Ρωμαϊκή έπαυλη Αμυνταίου, στις 12:15 θα επιθεωρήσει τις αποθήκες στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ το απόγευμα (17:30) θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Υπουργού Πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων στη Δυτική Μακεδονία, η Λίνα Μενδώνη θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, με αποκορύφωμα τις παρουσιάσεις στη ΔΕΘ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Τρίτη 01.09.2026: Θεσσαλονίκη – Καβάλα

  • 10:30: Αυτοψία στο Αλκαζάρ (Θεσσαλονίκη).
  • 18:00: Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – Απόδοση των έργων αναβάθμισης (φάση α΄), πυρόσβεσης και αποκατάστασης της Βασιλικής Β΄.
  • 20:00: Χώρος Πολιτισμού «Πύλη 12» (Καβάλα) – Απόδοση έργων αποκατάστασης της ΒΑ πύλης, του τριγωνικού πύργου και του μεταπυργίου της κάτω πόλης. Παρουσίαση του προγράμματος ψηφιοποίησης των Συλλογών του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

Τετάρτη 02.09.2026: Αιγές – Μίεζα – Βέροια

  • 15:45: Αναπτυξιακό Forum Αιγών (Συνεδριακό Αμφιθέατρο Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών) – Συζήτηση της Υπουργού με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.
  • 17:00: Μίεζα – Επίσκεψη στην ανασκαφή στο Βασιλικό Γυμνάσιο.
  • 19:00: Απόδοση Οθωμανικών Μνημείων Βέροιας (Τέμενος Ορτά και Δίδυμο οθωμανικό λουτρό).

Πέμπτη 03.09.2026: Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

  • 10:30: Αυτοψία στον Λόφο Τούμπας (Θεσσαλονίκη).
  • 19:00: Αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου – Απόδοση του Ψηφιακού Κέντρου Πληροφόρησης Αρχαίας Ολύνθου και των έργων αναβάθμισης των υποδομών του χώρου.

Παρασκευή 04.09.2026: Θεσσαλονίκη – Κιλκίς

  • 11:00: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Φουαγιέ Μ1) – Παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2026.
  • 19:30: Τελετή απόδοσης έργων στον Αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού (Κιλκίς).

Σάββατο 05.09.2026: ΔΕΘ (Θεσσαλονίκη)

  • 11:15: Περίπτερο 15 (θέση 22) – Παρουσίαση αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Θεσσαλονίκης.
  • 11:30: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMus (Αμφιθέατρο) – Εκδήλωση «Επενδύοντας στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Ένας Πυλώνας Ανάπτυξης για το Μέλλον» με έμφαση στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ) σε Μακεδονία και Θράκη.
  • 13:30: Εγκαίνια του κοινού Περιπτέρου ΟΔΑΠ – ΥΠΠΟ στη ΔΕΘ.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ακολουθηστε
Ο Λάζαρος Λαζαρίδης είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του EordaiaLive.com. Με πολυετή εμπειρία στο τοπικό ρεπορτάζ, καλύπτει την επικαιρότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην Πτολεμαΐδα, την Εορδαία και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *