ΚΕΔΕ: Καμιά περικοπή πόρων από τους Δήμους το 2017

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης ΚΕΔΕ: Καμιά περικοπή πόρων από τους Δήμους το 2017

Τις βασικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων, προσδιόρισε ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης, κατά την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού απαιτεί και διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση τα εξής:

– Να μην γίνει καμία περικοπή πόρων το 2017 και να αποδοθεί τουλάχιστον το ποσό που είχε αποδοθεί το 2016.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

– Να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. ευρώ στον κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.

Ο κ Πατούλης ανέφερε ότι η επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ ασχολήθηκε και με το θέμα της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2009 μέχρι και σήμερα και ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12,9 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, είπε, «πρόκειται για ένα ΕΣΠΑ, το οποίο ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανένα. Γι αυτό απαιτούμε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016». Επίσης, ο κ. Πατούλης ζήτησε μεταξύ άλλων: – Να αποδοθεί η παρακρατηθείσα δόση τακτικής επιχορήγησης του Δεκεμβρίου του 2013 ύψους 110 εκατ. ευρώ. – Να κατανεμηθούν οι πόροι του λογαριασμού εξυγίανσης, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 110 εκ. ευρώ, και είναι αρκετά υψηλοί για δημοσιονομική διόρθωση μόνο των τριών δήμων του προγράμματος. – Να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ με ειδικό κωδικό για τα δημοτικά έργα.

Σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησης στην αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού στο 8% του ΑΕΠ. Σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό του 2017 όσον αφορά τους δήμους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι προβλέπει μεταξύ άλλων, περαιτέρω περικοπή 220 εκ. ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που είχαν αποδοθεί το 2016. Σημείωσε δε, ότι οι δήμοι «σε όλη την Ελλάδα είτε παγώνουμε, είτε μειώνουμε τα ανταποδοτικά τέλη για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας» και με την μείωση των πόρων που επιβάλουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε το 2017, τα έσοδά μας από φόρους και τέλη, αφού μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη, για να επιτευχθεί το νούμερο που αναγράφηκε στον Προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση 14%».

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, όπως αναφέρθηκε στο ΔΣ, «η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια και των ΚΑΠ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπολογίζονται ΠΟΕ, θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση πόρων των δήμων κατά 400 εκατ. ευρώ. Αντί αυτού, οι πόροι μειώνονται. Επιπλέον, επιβάλλονται στους δήμους, για το 2017, 70 εκατ. ευρώ πλεονάσματα.

Η εικόνα του Προϋπολογισμού του 2017 για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, μας επισημαίνει επίσης ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται στους δήμους ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της γενικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα, και οι επενδύσεις που αφορούν τους δήμους, συνεχώς μειώνονται, με αποτέλεσμα μεταξύ 2015 και 2017 να έχουν μειωθεί κατά 35%». H ΚΕΔΕ δεν αποστέλλει τα οικονομικά στοιχεία Τη μη αποστολή οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ A’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων προς το υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ενημερώνει τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τους δημάρχους για την απόφαση του Δ.Σ., σύμφωνα με την οποία «δεν απαιτείται να αποσταλούν τα στοιχεία, καθώς αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών». Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει ήδη αποστείλει και εξακολουθεί να αποστέλλει κάθε μήνα, οικονομικά στοιχεία στις βάσεις δεδομένων των αρμοδίων υπουργείων. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα και προς το Οικονομικό Παρατηρητήριο αλλά και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα». Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε μετά από επείγον έγγραφο (12/12/2016) του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του οποίου ζητείτο από όλους τους δήμους της χώρας να αποστείλουν μια σειρά οικονομικών στοιχείων μέχρι τη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...