Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

«Καλλιόπη Βέττα: Οι αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου είναι, εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς ενίσχυση, όμηροι μιας αδιάφορης και ανίκανης κυβέρνησης – Συνάντηση με εκπροσώπους αλιέων και κατάθεση επίκαιρης ερώτησης»

5λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Οι αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου είναι, εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς ενίσχυση, όμηροι μιας αδιάφορης και ανίκανης κυβέρνησης – Συνάντηση με εκπροσώπους αλιέων και κατάθεση επίκαιρης ερώτησης»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λίμνης Πολυφύτου και, ειδικότερα, τους κκ. Νίκο Κουρτίδη (πρόεδρος), Αθανάσιο Καμπούρα (μέλος Δ.Σ.),  Ιωάννη Γραμμένο και Ιορδάνη Κυπριώτη (αλιείς), παρούσης της κ. Σωτηρίας Κεσόγλου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ..

 

Παράλληλα, η Βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Άμεση ανάγκη για στήριξη των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, τις επόμενες ημέρες στην Βουλή.

Στην συνάντηση με τους αλιείς υπήρξε ενημέρωση για το σοβαρότατο πρόβλημα που υφίσταται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια με την επαγγελματική τους κατάσταση καθώς, αρχής γενομένης από το 2020 και την εμφάνιση του κορωνοϊού, μειώθηκε η αλιευτική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρξει καμία αποζημίωση.

Ωστόσο, από το 2021 και έπειτα, η πλήρης απαγόρευση αλιείας και η εύρεση παθογόνων οργανισμών (ωομύκητων) στη Λίμνη, έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά τις δουλειές ενός κλάδου που αριθμούσε προ του 2020, 65 σκάφη και 165 αλιείς.

Συμπερασματικά, οι εκπρόσωποι των αλιέων ενημέρωσαν την κ. Βέττα για τα αιτήματα τους που συνοψίζονται στην καταβολή της αποζημίωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, στην ενίσχυση λόγω της απαγόρευσης αλιείας στη Λίμνη Πολυφύτου μετά το 2021, και την ένταξή τους στον ΕΛ.Γ.Α..

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι τα αιτήματα τους  είναι δίκαια, ενώ τόνισε ότι είναι απορίας άξιο πως έχουν παρέλθει τόσα χρόνια χωρίς να ικανοποιηθούν, την ώρα που στα χαρτιά τουλάχιστον η Δυτική Μακεδονία και ο πρωτογενής τομέας έπρεπε να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση και να υπάρξουν εξελίξεις, εκτός από το χρηματοδοτικό και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του παθογόνου ωομύκητα.

 

Τέλος, τους ενημέρωσε για την κατάθεση επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, για τα θέματα που τους απασχολούν.

 

Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, έπειτα από την περιγραφή του προβλήματος των επαγγελματιών αλιέων, τίθενται τα κάτωθι ζητήματα προς τον Υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί για την άμεση ενίσχυση των επαγγελματιών αλιέων που εκκρεμεί ήδη από το 2020;
  2. Ομοίως, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντιμετώπιση και εξάλειψη των παθογόνων ωομύκητων στην Λίμνη;

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Άμεση ανάγκη για στήριξη των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου

 

Οι επαγγελματίες αλιείς της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς εδώ και 4 χρόνια έχουν υποστεί δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των απαγορεύσεων αλιείας στην Λίμνη Πολυφύτου. Ήδη, από το 2019, υπήρχε μεγάλη μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, ενώ από το 2021 επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση δραστηριότητας στη Λίμνη. Ο Δήμος Σερβίων, αλλά και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι,  ενημερώνουν εδώ και 3 χρόνια με επιστολές τους προς το ΥΠ.Α.Α.Τ, για το σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο. Ενδεικτικά, η σύγκριση 2020-2021 βρήκε τους επαγγελματίες αλιείς με μείωση εισοδήματος 60%, που αθροίστηκε στην προηγούμενη μείωση 20% την προηγούμενη χρονιά.

Την παρελθούσα τετραετία υπήρχαν συνεχώς διαβεβαιώσεις από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντας περί ενίσχυσης των αλιέων, που έμειναν ανεφάρμοστες, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 υπήρξε ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.Τ. ότι δρομολογείται η αποζημίωση των αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου, η οποία, ομοίως, δεν υλοποιήθηκε. Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αποζημίωση προς τους πληγέντες αλιείς, οι οποίοι, απεγνωσμένοι από τις καθυστερήσεις και την εξαπάτηση, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Εκτός των άλλων, σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το  καλοκαίρι του 2023, βρέθηκε ο παθογόνος ωομύκητας  Aphanomyces astaci σε όλα τα περισυλλεγμένα δείγματα, γεγονός που προκάλεσε περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της Λίμνης, ενώ για την αντιμετώπιση του φαινομένου δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Επειδή οι επαγγελματίες αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου υφίστανται σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, ήδη από την περίοδο εμφάνισης του  Covid -19, της απαγόρευσης αλιείας και, πλέον και της εμφάνισης παθογόνων ωομύκητων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί για την άμεση ενίσχυση των επαγγελματιών αλιέων που εκκρεμεί ήδη από το 2020;
  2. Ομοίως, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντιμετώπιση και εξάλειψη των παθογόνων ωομύκητων στην Λίμνη;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *