H Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για τις προσλήψεις καθαριστριών

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για αγροτικές κινητοποιήσεις

H Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για τις προσλήψεις καθαριστριών

Η παροιμία “τι’ χες Γιάννη, τι είχα πάντα”, ταιριάζει απόλυτα σχετικά με τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία.

Πέρυσι η κυβέρνηση είχε επιχορηγήσει το Δήμο Εορδαίας για την πρόσληψη 62 καθαριστριών με 3ωρη απασχόληση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Φέτος ο αριθμός που προτείνεται από το Υπουργείο, είναι ο ίδιος με πέρυσι. Ο παραπάνω αριθμός δεν επαρκεί σε καμιά περίπτωση, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επέκταση του ωραρίου των Δημοτικών σχολείων της χώρας, μέχρι τις 5:30 το απόγευμα. Η παραπάνω λειτουργία απαιτεί και μεγαλύτερο αριθμό καθαριστριών, αλλά και περισσότερα λειτουργικά έξοδα.

Η οικονομική επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση ενέκρινε το ποσό των 180.000 από “ιδίους πόρους”, για πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών, όπως ορίζει με εγκύκλιο το Υπουργείο. Η Κυβέρνηση πρότεινε στους Δήμους, αν θέλουν προσωπικό καθαριότητας με παραπάνω ώρες, να επιβαρυνθούν και οι επιπλέον δαπάνες να καλύπτονται από τους “ιδίους πόρους” των Δήμων. Οι “ίδιοι πόροι” προέρχονται από την επιπλέον φορολογία που φορτώνουν οι Δήμοι στον λαό κι έρχονται να προστεθούν στους άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνει στο κράτος.

Έτσι ο αριθμός των καθαριστριών όταν θα προσληφθεί διαμορφώνεται ως εξής:

11 πλήρους απασχόλησης, 51 με 4ωρη απασχόληση και 15 είναι οι καθαρίστριες με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ο παραπάνω αριθμός δεν επαρκεί σε καμιά περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες, με δεδομένο ότι πέρυσι ο Δήμος ζητούσε 100 καθαρίστριες. Αρνητικό όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων, είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, το ωράριο των καθαριστριών θα αρχίζει από τις 10 π.μ. και όχι τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα στους αύλειους χώρους να υπάρχουν απορρίμματα της προηγούμενης μέρας και όχι μόνο.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πανδημία συνεχίζεται με απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Με τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης.

Με τα παραπάνω δεδομένα δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Επιβάλλεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών, με το άνοιγμα των σχολείων. Δεν μπορεί να στοιβάζονται 25 μαθητές σε αίθουσες “κλουβιά”. Απαιτείται στα τμήματα να υπάρχει ο μέγιστος αριθμός των 15 μαθητών.

Επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι τη λήξη, για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό συνεπάγεται καθαρίστριες με μόνιμη και σταθερή δουλειά των 2ωρων και 3ωρων, που προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Καλούμε το Δήμο Εορδαίας να μην εφαρμόσει την παραπάνω αντεργατική εγκύκλιο.

  • Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές συνθήκες της πανδημίας. Η μισθοδοσία τους να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από “ιδίους πόρους”.
  • Να αποδοθούν στους Δήμους τα παράνομα παρακρατηθέντα κονδύλια και να σταματήσει η υποχρηματοδότηση.
  • Να αυξηθεί η ετήσια χρηματοδότηση κατά 50%

Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να αγωνιστούν για τα παραπάνω αιτήματα.

Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, δεν πρέπει να προσκρούει στη λογική του “κόστους – οφέλους”. Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη, για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία.

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ,
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!