Εξαντλείται και ο «κρυμμένος θησαυρός» σε στρώματα και θυρίδες

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Εξαντλείται και ο «κρυμμένος θησαυρός» σε στρώματα και θυρίδες

Η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η ανεργία –οικονομικά δεδομένα στα οποία η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- αποτελούν τις δύο κυριότερες πηγές ενίσχυσης της παραοικονομίας.

Και μπορεί η έλλειψη ρευστότητας να έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια και τις «μαύρες δουλειές» ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εξακολουθούμε να συντηρούμε μια δεύτερη «σκιώδη» οικονομία της τάξεως των 40 δις. ευρώ παράλληλα με τη φανερή. Όσο για τις απώλειες του κράτους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, φτάνουν στα 16 δις. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με το άθροισμα του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Με ολοένα και μειούμενη μείωση της ρευστότητας και τα capital controls εκτιμάται ότι έμεινε από… καύσιμα και η μαύρη οικονομία. Διαθέσιμα στοιχεία από έρευνες, υπάρχουν μέχρι και το 2013 και δείχνουν ότι η σκιώδης οικονομία αντιστοιχεί πλέον στο 23,6% του ΑΕΠ ή 40 δις. ευρώ τον χρόνο όταν στις αρχές των μνημονίων ήταν περίπου 20 δις. ευρώ μεγαλύτερη.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα στα οποία έχει καταφύγει η κυβέρνηση (σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών με συντελεστές που φτάνουν και στο 50% ή και στο 55%, αύξηση φόρου στα ενοίκια όπου είναι δύσκολο να εντοπιστούν «μαύρες πληρωμές» κλπ η μαύρη οικονομία θα πάρει και πάλι τα πάνω της.

Πηγή: http://www.multi-news.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...