Δημοσκόπηση: Δύσπιστοι οι Έλληνες απέναντι στην Ευρώπη -«Κινείται λάθος», λέει το 84%

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Δημοσκόπηση: Δύσπιστοι οι Έλληνες απέναντι στην Ευρώπη -«Κινείται λάθος», λέει το 84%

Το 84% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη αναφορικά με το εάν η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε κρίνεται θετική ή αρνητική για τη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis, που δημοσιεύεται στην «Αυγή της Κυριακής».

Η πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη κρίση δυσπιστίας και αμφισβήτησα που διέπει τις σχέσεις των Ελλήνων με τους ευρωπαϊκούς θεσμού και συγκεκριμένα με την Ε Ε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρούν ότι η ΕΕ κινείται προς λάος κατεύθυνση ενώ η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη αναφορικά με το ερώτημα εάν η συμμετοχή της ελλάδας στην Ε.Ε κρίνεται θετική ή αρνητική για τη χώρα. Από την άλλη όμως 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους κατά τον τελευταίο μήνα κάποια αναφορά στα MME που παρακολουθούν σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδεικτικό της μικρής σχετικά κάλυψης των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα εγχώρια MME αλλά επίσης και του σχετικά χαμηλού ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τα τεκταινόμενα εκεί.

Η μεγάλη πλειοψηφία πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού Κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές παρά τη σαφώς μεγαλύτερη προβολή τους από τα ελληνικά MME αλλά και τη σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια των αποφάσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Ακόμη, περίπου 2 στους 3 δεν νιώθουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρει τη φωνή τους στην Ευρώπη.

Οι έλληνες πολίτες επιθυμούν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπάίκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup αντιμετωπίζονται με μεικτή διάθεση. Σημαντικό ποσοστό περίπου 1 στους 3 θεωρούν θετικά τα μέτρα αλλά όχι επαρκή, ενώ 4 στους 10 τα θεωρούν αρνητικά.

Παράλληλα, με δεδομένη τη γενικά αρνητική στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο ΔΝΤ, προκαλεί μάλλον έκπληξη ότι περίπου οι μισοί επιθυμούν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους είτε ως χρηματοδότη είτε μόνο ως τεχνικού συμβούλου

Σχετικά με το σώμα των Ελλήνων ευρωβουλευτών από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους Έλληνες πιστεύει ότι εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στάση η οποίαπροφανώς επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα. Παρά ταύτα η δεδομένη αδυναμία ενός σημαντικού ποσοστού των ερωτώμενων (52% δεν θυμάμαι κανέναν και 6 ΔΙ/ΔΑ) να ανακαλέσουν στη μνήμη τους έστω και ένα όνομα Έλληνα ευρωβουλευτή καταδεικνύει αναμφίβολα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας και διάχυσης του έργου των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα για την πλειονότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών η αξιολόγηση που καταγράφεται από τους πολίτες έχει θετικό ισοζύγιο θετικών αρνητικών γνωμών, κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο για το πολιτικό προσωπικό της εγχώριας  πολιτικής σκηνής.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...