AΡΣΥ: Αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των κατοίκων Κορεστείων Καστοριάς

AΡΣΥ: Αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των κατοίκων Κορεστείων Καστοριάς

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 μέλη της Αριστερής Συμπόρευσης συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, παρουσία περιβαλλοντολόγου, με την επιτροπή που έχει συσταθεί στη περιοχή Κορεστείων Καστοριάς και αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων στη περιοχή τους. Η συζήτηση είχε επίκεντρο τους τρόπους αντιμετώπισης μιας ιδιάζουσας κατάστασης, όπου οι επενδυτές προσπαθούν να παρακάμψουν την αρμόζουσα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ώστε να εγκαταστήσουν στη περιοχή μια τεράστια μονάδα αναπαραγωγής με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη καθημερινότητα των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον.

Η παράκαμψη της διαδικασίας συνίσταται στο ότι πρόκειται για μια μεγάλη μονάδα, η οποία προκειμένου να αδειοδοτηθεί «έσπασε» σε τέσσερις μικρότερες υποεπενδύσεις στον ίδιο χώρο για τις οποίες η περιβαλλοντική διαδικασία είναι ευμενέστερη.

Η επένδυση φέρεται να γίνεται με τη συμμετοχή Δανών επενδυτών. Σημειωτέον, ότι στη Δανία η εκτροφή γουνοφόρων ζώων για αλεπούδες και ρακούν έχει ήδη απαγορευτεί από το 2009 και σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία[1], οι επενδυτές εκεί ανησυχούν ότι η εκτροφή μινκ θα απαγορευτεί πιθανόν πλήρως, εξαιτίας και της πρόσφατης μαζικής θανάτωσης των ζώων στις φάρμες λόγω του COVID-19. Η απαγόρευση εγκατάστασης τέτοιων ρυπογόνων παραγωγικών δραστηριοτήτων σταδιακά εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα, όπου τέτοιες επενδύσεις επιτρέπονται ακόμα, φαίνεται πως αποτελεί διέξοδο, χαμηλού εργατικού κόστους και ιδανικού πεδίου κερδοφορίας.

Κατά τη διάρκεια αυτοψίας στην περιοχή διαπιστώσαμε το μέγεθος της πραγματικά πολύ μεγάλης έκτασης της εγκατάστασης και την κοντινή απόσταση από τους γειτονικούς οικισμούς.

Με βάση αυτά φαίνεται αναπόφευκτη η οσφρητική όχληση κυρίως, τόσο στον Νέο Οικισμό Κορεστείων, όσο και στον οικισμό της Κρανιώνας.

Η εγκατάσταση της φάρμας στη συγκεκριμένη περιοχή προσβάλλει την αισθητική του μοναδικού της τοπίου, ενώ απειλεί με ρύπανση τα νερά τόσο του Λαδοπόταμου, που επικοινωνεί με τις πηγές της Κορομηλιάς απ’ όπου υδροδοτείται η Καστοριά, όσο και των αρδευτικών καναλιών που ποτίζουν τις καλλιέργειες στην περιοχή. Η λειτουργία της φάρμας απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες δεν μπορεί να διαθέσει η τοπική κοινότητα.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, η εισαγωγή ξενικών ειδών στο οικοσύστημα της περιοχής σε τόσο μεγάλους αριθμούς (14.000 ζώα), δημιουργεί φόβους για την αποσταθεροποίηση της οικολογικής ισορροπίας από πιθανές αποδράσεις των σαρκοφάγων ζώων από τα όρια της εγκατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ATIAS, εφαρμόζονται στις δυο κοντινές περιοχές NATURA των Πρεσπών και της Καστοριάς μέτρα αντιμετώπισης των μινκ, που έχουν διαφύγει από υφιστάμενες μονάδες εκτροφής.

Κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν εξετάζεται καθόλου ο κίνδυνος της διαφυγής των μινκ και οι σχετικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των δυο αυτών προστατευόμενων περιοχών.

Η ευρύτερη περιοχή, υποβαθμίζεται δυστυχώς περιβαλλοντικά κι από άλλες επεμβάσεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις γύρω κορυφογραμμές.

Συνολικά η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι για άλλη μια φορά η ανάγκη για κερδοφορία μεγάλων ντόπιων και ξένων κεφαλαίων, δεν υπολογίζει τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.

Μάλιστα, γίνονται προσπάθειες να παρακαμφθεί κάθε αντίσταση και κάθε μη ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που στέκεται εμπόδιο σε αυτή την ανάγκη, στέλνοντας ακόμα και εξώδικα με απειλητικό περιεχόμενο στους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής τους και του περιβάλλοντός τους.

Εφόσον οι κάτοικοι το θελήσουν, έχουμε από την πλευρά της Αριστερής Συμπόρευσης σκοπό, να φέρουμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε όλες οι παρατάξεις να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση γι αυτό το μείζον ζήτημα, και να ασκηθούν τελικά οι ανάλογες πολιτικές πιέσεις.

Δηλώνουμε και πάλι απερίφραστα τη στήριξή μας με κάθε τρόπο στον αγώνα των κατοίκων.

[1] Σχετικά άρθρα διεθνούς ειδησεογραφίας:

https://www.furfreealliance.com/fur-bans/?fbclid=IwAR1C6_V1o1GYRVMY7xH9qeTQgyx84YCsb_iwIwIOOFqMxhXKgKj2mCcYHxo

https://www.usnews.com/news/world/articles/2020-11-10/denmark-wants-to-ban-mink-farming-until-end-2021

https://www.dw.com/en/danish-lawmakers-ban-mink-farming-until-2022-amid-coronavirus-outbreak/a-56013273

 

 

 

Κοζάνη 23/9/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Δείτε Επίσης

Υπουργός παρενοχλεί νεαρές κυρίες δεσμευμένες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός παρενοχλεί νεαρές κυρίες δεσμευμένες

Υπουργός παρενοχλεί νεαρές κυρίες δεσμευμένες   Επειδή οι καιροί ου μενετοί καλό είναι να περιορίσει τον ζήλο του με τα μηνύματα. Εχει που έχει εσχάτως άλλες σκοτούρες, μην προσθέσει και

Διαβάστε περισσότερα »
Βουλή-επιτροπή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την εξέταση υποψηφίων οδηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή-επιτροπή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την εξέταση υποψηφίων οδηγών

Βουλή-επιτροπή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την εξέταση υποψηφίων οδηγών   Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα »
«Καλλιόπη Βέττα: Καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τα Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος - Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.»
ΚΟΖΑΝΗ

«Καλλιόπη Βέττα: Καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τα Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.»

«Καλλιόπη Βέττα: Καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τα Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.»   Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη

Διαβάστε περισσότερα »
Ποιος «καρφώνει» τον υπουργό Ανάπτυξης; «Αδιανόητη η δήλωση Γεωργιάδη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος «καρφώνει» τον υπουργό Ανάπτυξης; «Αδιανόητη η δήλωση Γεωργιάδη»

Ποιος «καρφώνει» τον υπουργό Ανάπτυξης; «Αδιανόητη η δήλωση Γεωργιάδη» α «γυρνούν» ακόμα και οι ένθερμοι υποστηρικτές του εμβολιασμού! Την ένστασή του και την απόλυτη αντίθεσή του σε όσα είπε ο Άδωνις

Διαβάστε περισσότερα »
Η κληρονομιά του ΓΑΠ: χρεοκοπία, Μνημόνιο, τρόικα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κληρονομιά του ΓΑΠ: χρεοκοπία, Μνημόνιο, τρόικα!

Ο Παπανδρέου, που έριξε την Ελλάδα στα βράχια, διεκδικεί ξανά την καρέκλα του στο πολιτικό τραπέζι, την οποία ο ίδιος… έσπασε Μόλις στα 29 του εκλέχθηκε βουλευτής, στα 36 του

Διαβάστε περισσότερα »
Γιώργος Παπανδρέου: Καλό είναι να μην δοκιμάζουν την υπομονή μου - 25.000 υπογραφές έως το βράδυ της Πέμπτης!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Παπανδρέου: Καλό είναι να μην δοκιμάζουν την υπομονή μου – 25.000 υπογραφές έως το βράδυ της Πέμπτης!

Γιώργος Παπανδρέου: Καλό είναι να μην δοκιμάζουν την υπομονή μου – 25.000 υπογραφές έως το βράδυ της Πέμπτης! Στο δε επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν πως έως και τις εκλογές της 5ης

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida