Aνακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 – 2023

Ψήφισμα Λαϊκή Συσπείρωσης Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 – 2023

 

“Θεσμός” τείνει να γίνει, η εισαγωγή μεγάλης βαρύτητας θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας προ ημερήσιας Διάταξης και μάλιστα χωρίς γραπτή εισήγηση. Αυτή τη φορά έφεραν για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2020 – 2023 με την αιτιολογία ότι μέχρι της 21 Μάρτη που βγήκε η πρόσκληση δεν είχε έρθει η εγκύκλιος που είναι σχετική με το θέμα. Για του λόγου το αληθές η συγκεκριμένη εγκύκλιος είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις 22 Φεβρουαρίου με αριθ. πρωτ. 2/17256/ΔΠΔΣ και φέρει την ένδειξη ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Μεταξύ άλλων λέει: “Για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και του ΜΠΔΣ….Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει δεσμευτεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2019-2022, οι οποίοι προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας.

Για όσους ακόμα έχουν αυταπάτες για το χαρακτήρα “αυτονομίας” και “αυτοτέλειας” των φορέων της Τοπικής Διοίκησης από κράτος – ΕΕ, έρχεται μια ακόμα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση ΜΠΔΣ για τα έτη 2020 – 2023 για να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα. Στην ουσία ο Δήμος Εορδαίας έβαλε την υπογραφή του κάτω από το σενάριο θεσμών, κεφαλαίου. Όπως ορίζει η εγκύκλιος θα πρέπει οι ΟΤΑ να είναι συνεπείς με το εκάστοτε δημοσιονομικό πλαίσιο, με την υπόμνηση ότι δεν αλλάζει τίποτα αφού “οι στόχοι ισοζυγίου για τα δύο πρώτα έτη (2020 και 2021) είναι δεσμευτικοί” με τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο αυστηρής και απαρέγκλιτης ευθυγράμμισής τους, του 3ου Μνημονίου (Πλαίσιο σταθερότητας) με τις οποίες και καθορίζεται ανώτατο όριο χρηματοδότησης και δαπανών για Δήμους και Περιφέρειες, που για το διάστημα 2020 -2023 έχει όριο τα 2473,4 δις € και 155 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τους 325 δήμους όλης της χώρας.

Για το 2019 η κρατική χρηματοδότηση διαμορφώθηκε σε 2472 δις €, ενώ στο ΠΜΔΣ (2019 – 2022) που ψηφίστηκε πέρυσι προβλεπόταν για το 2019, 2510 δις € και για το 2020 – 2022, 2745 δις €. Ο δε στόχος των ιδίων εσόδων για το 2019 ανέρχεται σε 2614 δις € που σημαίνει υπέρβαση της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης προβλέπει και τη μείωση των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαθέτει για τους 325 δήμους μέσα από το ΠΔΕ μόνο 55 εκ. € για την αντιμετώπιση έργων που έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, βλέπουμε στον Προϋπολογισμό της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ για το οικονομικό έτος 2019 να δίνεται επιδότηση από το ΠΔΕ για ΣΔΙΤ 15.828.085,20€.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι:

  • Θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι το 2023
  • Θα παραμείνουν παγιωμένες, στο όριο της φτώχειας του 2018, για τα επόμενα χρόνια κάθε είδους κοινωνικές παροχές καθώς και οι πόροι για κοινωνική πολιτική
  • Το όποιο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων που μέρος τους είναι οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη θα μείνει στα αζήτητα της “δίκαιης ανάπτυξης” του ΣΥΡΙΖΑ και της “βιώσιμης ανάπτυξης” της ΝΔ. Παραπέμπονται στη Δευτέρα Παρουσία, εφόσον και καθόσον το επιτρέψουν οι αναπτυξιακές ανάγκες και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Με βάση την εγκύκλιο, η όποια χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ έχει ως αναφορά τα ήδη ενταγμένα και εγκεκριμένα έργα.
  • Ότι τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν στους δήμους θα είναι αυτά που αφορούν σε κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη και φόρους, διευρυμένη δηλαδή φορολεηλασία και η μέγγενη των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά.

Να θυμίσουμε ότι το ΜΠΔΣ ψηφίστηκε στο Δήμο Εορδαίας και πέρυσι αρχές του Ιούνη. Το ψήφισαν οι 3 “ανεξάρτητες” παρατάξεις και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση. Επειδή έχει ολοκληρωθεί στο Δήμο Εορδαίας η παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων επισημαίνουμε ότι όλοι εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν το ΜΠΔΣ συμμετέχουν ξανά σε δήθεν “ανεξάρτητα” ψηφοδέλτια.

Αυτό είναι το σενάριο της “επόμενης μέρας” για την Τοπική Διοίκηση. Ένα αντιλαϊκό σενάριο διαρκείας στην Τοπική Διοίκηση. Το συγκεκριμένο αντιδραστικό πλαίσιο ψηφίσματος ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν ακόμα η κυβέρνηση το φέρει στη Βουλή.

Τα “όρια δικαιοδοσίας” και τα “δικαιώματα” της Τοπικής Διοίκησης τα καθορίζει η κεντρική κρατική εξουσία με τέτοιο τρόπο, ώστε το μεγάλο μέρος των αντλούμενων πόρων να τροφοδοτεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι πενταροδεκάρες να πηγαίνουν για τις λαϊκές ανάγκες.

Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο. Ήταν και θα είναι μηχανισμός που σκοπός του είναι να εξασφαλίσει την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίπτωση χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο.

Καλούμε το λαό της Εορδαίας να βγάλει συμπεράσματα. Να μην στοιχηθεί μ’ αυτούς που στο Δήμο θα εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ. Να δυναμώσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση, την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ και στους εκλεκτούς των κομμάτων τους.

Κάνουμε την πραγματική διαφορά.

Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού.

Απαιτούμε:

  • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό – περιφερειακό – τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ
  • Την αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων. Τη λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.

 

 

Χόλμπα Αντωνία

Πτολεμαΐδα, 07/04/2019

Δείτε Επίσης

Χατζηδάκης: Προανήγγειλε κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προανήγγειλε κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους

Για τα μέτρα στήριξης που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», τονίζοντας πως «σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και

Διαβάστε περισσότερα »
ΚΟΖΑΝΗ

Καλλιόπη Βέττα: Επίσκεψη στα χωριά Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο, Ελάτη, Κρανίδια, Πλατανόρεμα, Καστανιά και Λάβα του Δήμου Σερβίων»

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, επισκέφθηκε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου τα χωριά Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο, Ελάτη, Κρανίδια, Πλατανόρεμα, Καστανιά και Λάβα του Δήμου Σερβίων

Διαβάστε περισσότερα »
ΥΠΕΣ: Μειώνονται τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας (τροπολογία)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Μειώνονται τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας (τροπολογία)

Μειώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε συνδυασμούς και υποψηφίους των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για πλημμέλειες που αφορούν στις εκλογικές δαπάνες με αναδρομική ισχύ από

Διαβάστε περισσότερα »
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κύριος παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κύριος παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η εκδήλωση του τμήματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, με θέμα: Μικρομεσαία επιχείρηση: κύριος παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Στην εκδήλωση μίλησαν

Διαβάστε περισσότερα »
K.Bελόπουλος: «Ζητούν οι σιτοπαραγωγοί αγρότες της Εορδαίας έμπρακτη οικονομική στήριξη  από την Πολιτεία για να  ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K.Bελόπουλος: «Ζητούν οι σιτοπαραγωγοί αγρότες της Εορδαίας έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Πολιτεία για να ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους»

«Ζητούν οι σιτοπαραγωγοί αγρότες της Εορδαίας έμπρακτη οικονομική στήριξη  από την Πολιτεία για να  ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους»   Κύριε Υπουργέ,   Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Εορδαίας και

Διαβάστε περισσότερα »
Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Στο πλαίσιο των εξορμήσεων της προς την περιφέρεια και ενόψει του 1ου Συνεδρίου της η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ( www.sopro.gr ) θα πραγματοποιήσει συνάντηση φίλων και συναγωνιστών, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida