Στην τελική ευθεία για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου το 2020 πάνω από 20%

Από τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2», ενώ άμεσα θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων των δανείων, ώστε να καλύψει την περίοδο μέχρι να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Το τοπίο για το νέο πρόγραμμα επιδότησης στις δόσεις των δανείων, στόχος του οποίου είναι πρωτίστως να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή πληρωμής, ώστε να περάσουν σε κανονική εξυπηρέτηση και να αποφύγουν οι τράπεζες νέα «κόκκινα» δάνεια, θα ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Ένα σημείο που αποτελεί εστία προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι ότι οι Θεσμοί επιδιώκουν να εφαρμοσθεί και σε αυτό το πρόγραμμα μια βασική παράμετρος που ίσχυσε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Δηλαδή, να πάρουν την ενίσχυση μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν μέσα στο 2020 εμφανίσει μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20%. Επιπλέον, θα πρέπει να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κοινοτικό όριο για μικρές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις (de minimis), το οποίο έχει διαμορφωθεί εν μέσω της πανδημίας σε 1,6 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξαντλήσει αυτό το όριο από προηγούμενα μέτρα στήριξης (Επιστρεπτέα Προκαταβολή κ.α.) δεν θα μπορούν να πάρουν την επιδότηση για τα δάνεια.

Το όριο της μείωσης τζίρου τουλάχιστον κατά 20% εκφράζονται φόβοι θα αφήσει εκτός επιδότησης επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή, χωρίς όμως να έχουν εμφανίσει το 2020 τόσο μεγάλη μείωση στον τζίρο. Τίθεται, όμως, ως απαράβατος όρος από τους Θεσμούς, που επιμένουν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να στοχεύσει μόνο τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία.

Το πρόγραμμα θα αφορά 9μηνη επιδότησης των δόσεων έχει σχεδιασθεί για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τζίρο που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Η επιδότηση θα καλύπτει μικρά δάνεια, μέχρι 250.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, με κύρια προϋπόθεση να έχει πληγεί η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας από την πανδημία.

Το ποσοστό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο βρισκόταν σε κανονική εξυπηρέτηση ως τον Φεβρουάριο 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας:

  • Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα καλύπτεται έως και το 90% της δόσης το πρώτο τρίμηνο και το ποσοστό της επιδότησης θα υποχωρεί ως το 70% στο τρίτο τρίμηνο.
  • Για τα δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημερών, προϋπόθεση για την επιδότηση θα είναι να έχει καταλήξει ο οφειλέτης σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και το ποσοστό επιδότησης της δόσης θα αρχίζει από 80%, καταλήγοντας στο 60%.
  • Για τα δάνεια με μεγαλύτερη καθυστέρηση, επίσης θα χρειάζεται προηγούμενη ρύθμιση με την τράπεζα και το ποσοστό της επιδότησης θα διαμορφώνεται σε 60% το πρώτο τρίμηνο, για να υποχωρεί στο 30% για το τελευταίο τρίμηνο.

Δείτε Επίσης

Πέραμα – Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο οι επτά αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι ανήλικοι Ρομά
ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα – Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο οι επτά αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι ανήλικοι Ρομά

Πέραμα – Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο οι επτά αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι ανήλικοι Ρομά   Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά τις απολογίες του στην 4η ανακρίτρια Πειραιά και με σύμφωνη

Διαβάστε περισσότερα »
Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας!

Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας! Στο χρέος και οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα σχέδια «Ηρακλής»! «Νάρκη» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας τοποθετεί το αιφνιδιαστικό αίτημα της Eurostat να εγγραφούν

Διαβάστε περισσότερα »
Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει – Κριτήρια, δικαιούχοι και ποσά επιδότησης
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει – Κριτήρια, δικαιούχοι και ποσά επιδότησης

Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει – Κριτήρια, δικαιούχοι και ποσά επιδότησης   Με κοινωνικά κριτήρια έρχεται το νέο πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ – Ολες οι λεπτομέρειες. Με

Διαβάστε περισσότερα »
Δράσεις ΕΣΠΑ: Εντάσσονται επιπλέον 1.700 επιχειρήσεις τουρισμού και γυμναστήρια
ΕΛΛΑΔΑ

Δράσεις ΕΣΠΑ: Εντάσσονται επιπλέον 1.700 επιχειρήσεις τουρισμού και γυμναστήρια

Δράσεις ΕΣΠΑ: Εντάσσονται επιπλέον 1.700 επιχειρήσεις τουρισμού και γυμναστήρια Στις δράσεις του ΕΣΠΑ για την «Επανεκκίνηση Τουρισμού» αλλά και για την επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων εντάσσονται επιπλέον 1.695 επιχειρήσεις των κλάδων αυτών.

Διαβάστε περισσότερα »
Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ! Έξι απίστευτες παραβάσεις φοροδιαφυγής 1,7 εκατ. ευρώ Απίστευτα περιστατικά φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου ξεσκέπασαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς εντόπισαν έξι κραυγαλέες

Διαβάστε περισσότερα »
Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα
ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα Αγιος Δημήτριος: Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida