Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ρευστότητα 6 δισ. θα πέσει στην αγορά

Ρευστότητα 6 δισ. θα πέσει στην αγορά

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Πώς θα χορηγηθούν οι «ενέσεις» από την κυβέρνηση για να συγκρατηθεί η ύφεση στο δ’ τρίμηνο 2020

Με γενναίες ενέσεις ρευστότητας μέσα στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει την οικονομία κατά το κλείσιμο της πιο επεισοδιακής χρονιάς των τελευταίων 10ετιών. Τα κονδύλια που θα αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου αντιστοιχούν περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ και το «στοίχημα» είναι να συγκρατηθεί η ύφεση που αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο 9μηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ η ένεση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 2 δισ. ευρώ. Έμμεση ενίσχυση θα προκύψει και από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, η οποία θα οδηγήσει ακόμη και στον μηδενισμό της επιβάρυνσης λόγω μειωμένης προκαταβολής. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά και από την ενεργοποίηση (στην πράξη πλέον) του προγράμματος «Γέφυρα» με την επιδότηση των στεγαστικών δανείων αλλά και των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Ο στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά, ώστε το δ’ τρίμηνο να κλείσει με οριακή ύφεση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθεί το ετήσιο ποσοστό της ύφεσης εντός του στόχου που είναι πλέον το -8%. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Αναδρομικά συνταξιούχων
1 Τα αναδρομικά θα καταβάλλονται σταδιακά στους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, αρχής γενομένης από τα μέσα Οκτωβρίου. Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια (δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι υπολογισμοί όλων των συντάξεων, οπότε δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί και το ύψος των κρατήσεων που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους), ο στόχος είναι στις 15 Οκτωβρίου (ημερομηνία για την οποία δεσμεύτηκε ήδη η κυβέρνηση) να πέσει στην αγορά ο κύριος όγκος των αναδρομικών, με το σχετικό ποσό να ξεπερνά (κατά το δυνατόν) ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Θα αφορούν το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και οι προϋποθέσεις θα είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή θα εξαιρεθούν επικουρικές και Δώρα. Δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρουν όλοι οι δικαιούχοι τα αναδρομικά του 11μήνου μέσα στον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, οι οποίες προϋποθέτουν υπολογισμούς και εκκαθαρίσεις. Το στοίχημα είναι και τα τελευταία αναδρομικά να έχουν καταβληθεί έως το τέλος του χρόνου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

 

naftemporiki.gr

 

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida