Πότε χάνεται η ρύθμιση χρεών σε 36-72 δόσεις – Τι θα ισχύσει για όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Πότε χάνεται η ρύθμιση χρεών σε 36-72 δόσεις - Τι θα ισχύσει για όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία

Πότε χάνεται η ρύθμιση χρεών σε 36-72 δόσεις – Τι θα ισχύσει για όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία

 

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

«Πράσινο φως» για παράταση στην προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση για τις 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας «άναψε» το υπουργείο Οικονομικών, που όμως δεν άλλαξε –επί του παρόντος- την ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής των οφειλών.
Οι φορολογούμενοι είχαν περιθώριο να ενταχθούν στην ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου, όμως η ανταπόκρισή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη μέχρι και σήμερα.

 

 

 

Έως τώρα μετά… δυσκολίας ανταποκρίθηκαν περίπου 30.000 οφειλέτες από τους σχεδόν 830.000 που θεωρητικά έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην ρύθμιση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τις 31 Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν τα συσσωρευμένα χρέη τους, τα οποία «πάγωσαν» την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Έτσι, παρατείνεται έως 26 Ιανουαρίου 2022 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στην ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι όμως και η ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής τους.

 

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση

 

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης, καθώς το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει χαμηλό. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 830.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου.

Στη ρύθμιση οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν με 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πότε χάνεται η ρύθμιση χρεών σε 36-72 δόσεις - Τι θα ισχύσει για όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.

– Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.

– Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.

– Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά:

– Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.

– Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

– Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πότε χάνεται η ρύθμιση χρεών σε 36-72 δόσεις - Τι θα ισχύσει για όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...