Νοικοκυριά… στην αναμονή για παράταση στις 36-72 δόσεις: Περιορισμένη η ανταπόκριση στην ρύθμιση – Τα σενάρια

Eordaialive Team
6λ ανάγνωσης
Νοικοκυριά... στην αναμονή για παράταση στις 36-72 δόσεις: Περιορισμένη η ανταπόκριση στην ρύθμιση – Τα σενάρια

Νοικοκυριά… στην αναμονή για παράταση στις 36-72 δόσεις: Περιορισμένη η ανταπόκριση στην ρύθμιση – Τα σενάρια

«Ανοιχτό» παραμένει το «παράθυρο» για μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής των συσσωρευμένων «κορονοχρεών» σε 36-72 δόσεις.
Αν και η σχετική απόφαση δεν ήταν στο «μενού» των έκτακτων μέτρων στήριξης, εντούτοις η πρόταση να ξεκινήσει αργότερα η εξόφληση των «κορονοχρεών» δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά λίγες ημέρες πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας δεν δείχνουν πρόθυμα να ενταχθούν στην ρύθμιση. Μετάθεση εξόφλησης για Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

 

 

 

Επί του παρόντος με βάσει τα όσα ισχύουν, οι σχεδόν 820.000 φορολογούμενοι, οι υποχρεώσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή καταβολής έως το τέλος του έτους, θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%).

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έδειχναν πάντως ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες, καθώς μέχρι πρόσφατα μόλις 25.000 είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Νοικοκυριά... στην αναμονή για παράταση στις 36-72 δόσεις: Περιορισμένη η ανταπόκριση στην ρύθμιση – Τα σενάρια

 

Ποιους αφορούν οι 36-72 δόσεις

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα:

  • Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID
  • Νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Νοικοκυριά... στην αναμονή για παράταση στις 36-72 δόσεις: Περιορισμένη η ανταπόκριση στην ρύθμιση – Τα σενάρια

 

Ποια χρέη ρυθμίζονται σε 36-72 δόσεις

 

Στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

Β) Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Δ) Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Εξαιρούνται οι οφειλές από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή εκείνες που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Τι θα ισχύσει για τους επαγγελματίες

 

Και αν για τα χρέη των νοικοκυριών –ως επί το πλείστον- δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τη χρονική μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής τους, για τους επαγγελματίες υπήρξε πρόβλεψη στο «πακέτο έκτακτης στήριξης» όσον αφορά σε άλλες οφειλές τους.

Συγκεκριμένα:

 

  • Επιστρεπτέες προκαταβολές: Προθεσμία 5 μήνες, έως και τις 30 Ιουνίου για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο των «σκληρών» lock down.

Αντί να αρχίσουν να πληρώσουν από 31 Ιανουαρίου την α΄δόση (από τις 60 άτοκες συνολικά) για τις επιστρεπτέες προκαταβολές των 8,5 δισ. που έλαβαν το 2020-2021, θα ξεκινήσουν τελικά στις 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα έπρεπε να είχαν καταβάλει τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, που τώρα θα μείνουν στα ταμεία τους. Επίσης δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους επαγγελματίες που θέλουν να αποπληρώσουν εφάπαξ την Επιστρεπτέα για να εξασφαλίσουν «κούρεμα» της οφειλής έως και 78%! Έτσι, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

  • Πάγιες δαπάνες: Άλλους έξι μήνες θα έχουν στην διάθεσή τους –και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου αντί 31 Δεκεμβρίου- οι επαγγελματίες που μετείχαν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για να «εξαργυρώσουν» – συμψηφίσουν τις επιταγές που έχουν στην διάθεσή τους με χρέη προς την εφορία και τα ταμεία.
  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...