Κωτσιδης Στέφανος

Market Pass, Youth Pass, μείωση ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Τα 7 μέτρα στο νέο νομοσχέδιο

Market Pass, Youth Pass, μείωση ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Τα 7 μέτρα στο νέο νομοσχέδιο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σήμερα στη 1μμ θα παρουσιάσει ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ, όπως  Market Pass, το Youth Pass, τη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% αλλά και  τις αυξήσεις μισθών των εργαζομένων  στο δημόσιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δοθεί προς διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Untitled-2

Αναλυτικά, στο  νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα ξεκινούν με το Market Pass από τον επόμενο μήνα και θα συνεχίζεται 1 μήνα μετά το Youth Pass για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

Ενδεικτικά τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι:

1.Market Pass:

Για  3 ακόμη μήνες (δηλαδή Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριος) αναμένεται να επεκταθεί το μέτρο προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας. Επίσης τα εισοδηματικά  κριτήρια αλλά και τα περιουσιακά, όπως και τα ποσά του Market Pass αναμένεται να παραμείνουν είναι με αυτά του πρώτου γύρου.

Yπενθυμίζεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια στον πρώτο γύρο του Market Pass ήταν:

 • Έως 16.000 ευρώ για τους άγαμους
 • Έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες
 • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος ήταν επιπλέον 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων ίσχυαν τα εξής:

 • Έως 250.000 ευρώ για τους άγαμους
 • Έως 400.000 ευρώ για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες:

Ενώ για την καταβολή ενίσχυσης του Market Pass αναμένεται να  θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

2 Youth Pass:

Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ. Απαραίτητη  προϋπόθεση όμως για να χορηγηθεί το Youth Pass θα  είναι η απόκτηση κωδικών Taxisnet και η υποβολή αίτησης στο vouchers.gov.gr.

Το  εν λόγω voucher εκτιμάται πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν  μεταξύ άλλων:

 • σε campings
 • σε κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
 • σε αίθουσες χορού
 • σε σχολεία
 • σε στούντιο
 • σε εκθέσεις , σε μουσεία
 • σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια),
 • σε ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής,
 • σε θέατρα,
 • σε σινεμά και συναυλίες.

3. Αύξηση αφορολογήτου:

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστεί η  αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά. Συνεπώς με τις αλλαγές αυτές,  το αφορολόγητο όριο:

 • για φορολογούμενους χωρίς παιδιά θα παραμείνει στα 8.633 ευρώ,
 • για οικογένειες με ένα παιδί  θα αυξηθεί στα 10.000 ευρώ από τα 9.000 ευρώ
 • για έγγαμους με 2 παιδιά θα διαμορφωθεί στα 11.000 ευρώ από τα 10.000
 • για οικογένειες με 3 παιδιά θα πάει  στα 12.000 ευρώ
 • για φορολογούμενους με 4 παιδιά  θα διαμορφωθεί στα 13.000 ευρώ.
 • Το όφελος  θα ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν 1 παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά.

4.Πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Το πέναλτι του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους αναμένεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως για το μέτρο αυτό είχε μιλήσει πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είχε πει θα καταργηθεί η περικοπή του 30% στη σύνταξη και θα αντικατασταθεί μία εισφορά στο ύψος του 10%, αλλά θα μπει ένας “κόφτης” σε αυτήν την κράτηση για (υψηλούς) μισθούς πάνω από το ένα ορισμένο επίπεδο.

5.  Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο

Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης.  Μάλιστα ο εισαγωγικός μισθός  δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να αυξηθεί  περίπου στα 840 ευρώ από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα . «Μια βασική αύξηση θα είναι οριζόντια, της τάξεως των 70 ευρώ μεικτά το μήνα τόσο για το ενιαίο όσο και για τα ειδικά μισθολόγια. Αυξάνεται και το επίδομα θέσης κατά 30 % και το επίδομα τέκνων από 20 ευρώ έως και 50 ευρώ . Συνολικά ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος 1.292 ευρώ μεικτά το χρόνο ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν φέτος θα έχει όφελος ύψους 2.084 ευρώ μεικτά το χρόνο » τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

6. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%

Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί το 2024 για  τους πολίτες που έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα έχουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025. Ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικά δάνεια  διότι η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Η έκπτωση αυτή αναμένεται να αφορά στον κύριο φόρο αλλά και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ .

7. Τεκμήρια διαβίωσης:

Μεσοσταθμική μείωση έως και 30% στα τεκμήρια διαβίωσης  με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.