Καταιγίδα στα χρηματιστήρια, βουλιάζουν τράπεζες και blue chips στο ΧΑ

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Καταιγίδα στα χρηματιστήρια, βουλιάζουν τράπεζες και blue chips στο ΧΑ

Καταιγίδα σαρώνει πάλι τις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Χρήμα μετακινείται στα ομόλογα που ενισχύονται, βυθίζονται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μεγάλες απώλειες στο ΧΑ, όπου επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η κλιμακούμενη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Κατά 3% υποχωρεί αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, περίπου 2,30% χάνουν ο FT-100 στο Λονδίνο και ο γαλλικός CAC40,  διευρύνονται σταδιακά οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο με αυξανόμενες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλή “καταφύγια”, τα κρατικά χρεόγραφα των δημοσιονομικά ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης κερδίζουν έδαφος και οι αποδόσεις τους υποχωρούν κατά 3,5-4 μονάδες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στο ΧΑ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει. Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο όγκο συναλλαγών,  καθώς πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Πηγή ανησυχιών οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, που δημιουργούν κινδύνους γενικότερης “ανάφλεξης” στην περιοχή, αυξάνοντας το ρίσκο στο χρηματιστήριο. Αρνητικός καταλύτης και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επηρεάζουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά αποκτά βραχυχρόνια καθοδική τάση και θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αρνητική ένδειξη η υποχώρηση του ΓΔ κάτω από την κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνια στήριξη στις 630 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Απότο ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται πτωτικά με αρνητικό πρόσημο. Τώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,10% στις 619,5 μονάδες. Περίπου 2,30% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  στις 1.463 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί “βουτιά” -2,70%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,6%). Alpha και Eurobank 3,2%, Εθνική -2,2%, Πειραιώς -1,8%, Attica -0,3%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips,. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ελλάκτωρ -6,3%, Μυτιληναίος -4,2%, ΔΕΗ -3,7%, Aegean και  ΟΠΑΠ -3,3%,  Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και Φουρλής -2,8%,Τιτάν -2,5%, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,3%.

 

 

sofokleousin.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...