Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Δάνεια: Νέος “οδηγός” για να προστατευτείτε από τις αυξήσεις επιτοκίων

Δάνεια: Νέος “οδηγός” για να προστατευτείτε από τις αυξήσεις επιτοκίων
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Χρήσιμες συμβουλές για τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου της δόσης του ενήμερου δανείου σε σταθερό έδωσε στο MEGA η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που έχουν ήδη προτείνει στους ενήμερους  δανειολήπτες να μετατρέψουν το κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό εάν το επιθυμούν, σημείωσε  η κ. Νούκα και εξήγησε τι πρέπει να προσέξουν όσοι προβούν σε αυτή την ενέργεια.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

«Πάρα πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι δανειολήπτες στις συμβάσεις στο spread που θα υπογράψουν όταν θα ανοίξει μετά την μετατροπή από σταθερό επιτόκιο σε κυμαινόμενο και ποιο θα είναι αυτό το σταθερό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το προτεινόμενο επιτόκιο είναι από 3,5% μέχρι 3,6% από 4,8% που σήμερα. Αυτό είναι δελεαστικό αλλά εξαρτάται και από την διάρκεια του επιτοκίου. Δηλαδή εάν έχει κανείς μια διάρκεια 4 ετών και μετά πέσουν τα επιτόκια, τότε είναι δεσμευμένος για 4 χρόνια να δίνει το μεγαλύτερο ποσό δεν μπορεί να το κόψει πάλι» τόνισε.

Η δόση στεγαστικού δανείου

Η κ.Νούκα αναφέρθηκε και στο θέμα των δόσεων του στεγαστικού δανείου. Κάποιος που πήρε ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με μια διάρκεια εξόφλησης 20 ετών και με κυμαινόμενο επιτόκιο πλήρωνε για τη δόση του δανείου τον Ιούνιο 2022 το ποσό των 560  ευρώ , ωστόσο τον Μάρτιο η δόση αυξήθηκε στα  720 ευρώ, είπε και πρόσθεσε πως ο δανειολήπτης σε αυτή την περίπτωση έχει μια επιβάρυνση της τάξεως του 160 ευρώ σε μηναία βάση και μια ετήσια πρόσθετη αύξηση ύψους  1.920 ευρώ.

Διευκρίνισε δε, πως έχουν παγώσει τα κυμαινόμενα επιτόκια μόνο των στεγαστικών δανείων για 1 έτος με υπολογισμό την  31/3/2023…μείον 0,20%  δηλαδή 20 μονάδες βάσης.

Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης ήταν συνεπής στην καταβολή των δόσεων του δανείου του αλλά και που θα εξακολουθεί να είναι, επεσήμανε. Αυτό αφορά τις τράπεζες αλλά και τις εξυπηρετούμενες απαιτήσεις. Δηλαδή τα στεγαστικά δάνεια υπάρχουν και στους  servicers και κατ΄ επέκταση στα funds. Εντάσσονται 400.000 ενήμερα στεγαστικά – επισκευαστικά και αφορά δόσεις Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024.  Διευκρίνισε δε πως κάποιες από τις τράπεζες άρχισαν να το εφαρμόζουν 1 μήνα αργότερα από την ημερομηνία που είχε οριστεί και για αυτό θα πάει έναν μήνα πιο πίσω από την παραπάνω προθεσμία.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε πώς θα  διαμορφωνόταν η δόση του παραπάνω δανείου εάν δεν πάγωνε το επιτόκιο. Στα 782,5 ευρώ θα ήταν η δόση του δανείου  χωρίς το πάγωμα ενώ  με πάγωμα το μηνιαίο όφελος για τον πολίτη είναι 62,5 ευρώ και σε ετήσια βάση 750 ευρώ, ανέφερε.

Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων σε   3 κατηγορίες δανείων

Με την άνοδο των επιτοκίων 0,25% που θα γίνουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα  από την ΕΚΤ, θα αυξηθούν οι δόσεις των επαγγελματικών δανείων, των πιστωτικών καρτών και των  Καταναλωτικών δανείων, τόνισε η κ. Νούκα και επεσήμανε πως αυτό δεν αφορά τα στεγαστικά δάνεια.

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...