Αντίστροφη μέτρηση για το νέο “Εξοικονομώ” – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν, τα ποσοστά επιδότησης

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Είναι το πρόγραμμα με τον πιο έντονο αναπτυξιακό προσανατολισμό καθότι αναμένεται να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ έως το 2030 και τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στους επόμενους μήνες. Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών το “ Εξοικονομώ – Αυτονομώ” κάνει πρεμιέρα σε 35 ημέρες από σήμερα και πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα στην ελληνική οικονομία , στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση πανδημίας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι τεράστιο αφού με τον τύπο εργασιών που επιδοτούνται, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να δώσει μεγάλη οικονομική ώθηση σε τρεις διαφορετικούς κλάδους επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον κλάδο των κατασκευών και των δομικών υλικών, τον κλάδο της ενέργειας και των ΑΠΕ αλλά και τον κλάδο της πληροφορικής.

Παράλληλα οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, λόγω της μεγάλης επέκτασης των εισοδηματικών κριτηρίων στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Αντί για 50.000 ευρώ που ήταν ανώτατο το ετήσιο εισοδηματικό όριο στα προηγούμενα προγράμματα ,πλέον επιδότηση εργασιών παρέχεται ακόμα και για ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως και 120.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Realnews, το ενδιαφέρον αποτυπώθηκε ήδη από την περασμένη Τρίτη όταν και ξεκίνησε να λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή που δημιούργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος για να υποστηρίξει την υποβολή των νέων αιτήσεων. Την πρώτη μέρα λειτουργίας της η τηλεφωνική γραμμή 210 6241829 δέχθηκε περισσότερες από 1.100 κλήσεις από μηχανικούς και απλούς ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θέλουν να προετοιμάσουν από τώρα τις αιτήσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλουν στις 30 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής οι κλήσεις άγγιξαν τις 4.000.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει τμηματικά από τις 30 Νοεμβρίου όταν θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε τρεις περιφέρειες της, της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου και του Νότιου Αιγαίου. Στις 2/12 η κατάθεση αιτήσεων θα ξεκινήσει για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις 4/12 για τη δυτική Μακεδονία, στις 7/12 για την Κεντρική Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, στις 14/12 για την Αττική, στις 16/12 για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και στις 18/12 για τη δυτική Ελλάδα. Η επιδότηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50.000 ευρώ για κάθε σπίτι. Τα ποσοστά επιδότησης κυμαίνονται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη της κατοικίας, ξεκινώντας από το 35% και φτάνοντας μέχρι το 65% για ατομικό εισόδημα έως 20.000ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ το ποσοστό είναι 50% για ατομικό εισόδημα έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 70.000 ευρώ το βασικό ποσοστό είναι 45%, ενώ για ατομικό εισόδημα έως 90.000 ευρώ και οικογενειακό έως 120.000 ευρώ, το ποσοστό ανέρχεται σε 35%.

Εκτός αυτών όμως στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” έχουν προβλεφθεί τρία διαφορετικά “μπόνους” επιδότησης .Το πρώτο αφορά ένα επιπλέον ποσοστό επιδότησης εργασιών ύψους 10% και δίνεται οριζοντίως σε όλους τους αιτούντες την περίοδο 2020-2021, ως μέτρο στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μια επιπλέον επιδότηση 10% δίνεται σε όσους θα ανακαινίσουν κατοικίες που ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, την κατηγορία “Η”.

Πρόκειται κυρίως για παλαιά κτίρια , τα οποία έχουν τη χειρότερη ενεργειακή συμπεριφορά. Έτσι με αυτές τις δύο έξτρα επιδοτήσεις , οι εργασίες ανακαίνισης μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα σε ποσοστό έως και 85%. Η τρίτη επιδότηση που δίνεται είναι, επίσης της τάξεως του 10% και αφορά τους ιδιοκτήτες κατοικιών στις λιγνιτικές περιοχές, όπου το τελικό ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει ακόμα και το 95%. Βεβαίως για να επιλεγεί ένα ακίνητο για επιδότηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία όπως προκύπτει από το Ε1, να υφίστανται νόμιμα και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση με της “Γ”.

Αναβάθμιση και Υποδομές

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ –Αυτονομώ” επιδοτεί και εργασίες που αφορούν την ψηφιακή αναβάθμιση μιας κατοικίας αλλά και τη δημιουργία νέων σύγχρονων ενεργειακών υποδομών. Οι τρεις κατηγορίες επιδοτούμενων εργασιών είναι:

1.Οι δομικές /κατασκευαστικές που αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους και αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης –ψύξης. Αξίζει να σημειωθεί πως επιδοτείται και η δαπάνη αποξήλωσης καυστήρων πετρελαίου καθώς και ότι καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, επιδοτούνται και οι εργασίες για εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ.

2.Οι εργασίες ενεργειακής αυτονόμησης που περιλαμβάνουν συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ .Πρόκειται για την εγκατάσταση π.χ οικιακών φωτοβολταϊκών που μπορούν να αναβαθμίσουν μια κατοικία στην ενεργειακή κατηγορία “Β”.

3. Ψηφιακές παρεμβάσεις “έξυπνων” συστημάτων. Οι εργασίες αυτής της κατηγορίας μπορούν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εγκατάσταση”έξυπνων “ηλεκτρολογικών συστημάτων όπως π.χ οι έξυπνες πρίζες ή ο φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED, τα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης εσωτερικού κλιματισμού αλλά και τα συστήματα “απομακρυσμένου ελέγχου” .Mε αυτά οι ιδιοκτήτες των κατοικιών θα μπορούν να ελέγχουν από το κινητό τους την ενεργειακή κατανάλωση.

Πολυκατοικίες

Σύμφωνα με την Realnews, αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν και για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων πολυκατοικιών, δίχως να απαιτούνται εργασίες ειδικά για τα ξεχωριστά διαμερίσματα. Σε αυτές τις επιδοτούμενες εργασίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους που αφορούν την αναβάθμιση του ανελκυστήρα και τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού. Οι αιτήσεις για τις εργασίες στις πολυκατοικίες μπορούν να κατατίθενται από τις 11 Ιανουαρίου του 2021 από τον διαχειριστή ή το φυσικό πρόσωπο που θα δηλωθεί ως ”εκπρόσωπος “της πολυκατοικίας.

Δείτε Επίσης

OΠΕΚΕΠΕ: Σε ποιους μηδενίζει τις επιδοτήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

OΠΕΚΕΠΕ: Σε ποιους μηδενίζει τις επιδοτήσεις

OΠΕΚΕΠΕ: Σε ποιους μηδενίζει τις επιδοτήσεις     Αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο, το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα »
Σταϊκούρας: Έρχεται το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Σταϊκούρας: Έρχεται το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων

Σταϊκούρας: Έρχεται το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων   Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται το πρόγραμμα «Αρχύτας» για το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων . Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνη με το

Διαβάστε περισσότερα »
Έρχεται το Eispraxis για τους οφειλέτες -Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το Eispraxis για τους οφειλέτες -Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Έρχεται το Eispraxis για τους οφειλέτες -Τι είναι και πώς θα λειτουργεί Σαφάρι φορο-ελε΄γχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αλλά και επέκταση των αυτόματων κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία θα επιστρατεύσει

Διαβάστε περισσότερα »
Όλα τα μυστικά της ρύθμισης για εξόφληση σε 72 δόσεις των χρεών στα Ταμεία - Ποια τα ευεργετήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα μυστικά της ρύθμισης για εξόφληση σε 72 δόσεις των χρεών στα Ταμεία – Ποια τα ευεργετήματα

Όλα τα μυστικά της ρύθμισης για εξόφληση σε 72 δόσεις των χρεών στα Ταμεία – Ποια τα ευεργετήματα «Άνοιξε» το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των επαγγελματιών για ρύθμιση των

Διαβάστε περισσότερα »
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πότε θα ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τα ποσά που θα πρέπει να επιστέψουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πότε θα ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τα ποσά που θα πρέπει να επιστέψουν

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πότε θα ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τα ποσά που θα πρέπει να επιστέψουν Την πεποίθηση ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενημερώσει η ΑΑΔΕ για τα χρηματικά

Διαβάστε περισσότερα »
Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο   Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Κατερίνης, όταν ένας μεσήλικας κυνηγούσε σε κεντρικό δρόμο της

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida