Βρέθηκα θετικός στον κορονοϊό – Τι κάνω;

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Live η έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Βρέθηκα θετικός στον κορονοϊό – Τι κάνω;

 

Βρέθηκα θετικός στον κορονοϊό. Και τώρα, τι κάνω;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

H μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέες οδηγίες για απομόνωση κρουσμάτων ή στενών επαφών, καθώς και διενέργεια τεστ. 

Ο ΕΟΔΥ συστήνει για τον γενικό πληθυσμό τα εξής:

Ατομα με λοίμωξη από SARS–CoV-2:

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Ατομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση ή άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες:

  • Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστους:

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95

ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Με rapid test η νόσηση

 Δεν χρειάζονται μοριακό έλεγχο οι εμβολιασμένοι πολίτες προκειμένου να πιστοποιήσουν ότι νοσούν, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και με δεδομένη την τεράστια πίεση για τεστ κορονοϊού στα εργαστήρια, το θετικό PCR είναι απαραίτητο για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης. Οσο για τους εμβολιασμένους, αρκεί το θετικό rapid test ώστε να λείψουν από την εργασία τους. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκεί το rapid test ώστε το σύστημα να «αναγνωρίσει» εμβολιασμένο με δύο δόσεις που δεν πρόλαβε την τρίτη δόση και να του δοθεί η πιθανότητα για να παρατείνει κατά τρεις μήνες τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Πότε θεωρείται στενή η επαφή με ένα κρούσμα

– Ατομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με Covid-19 σε απόσταση περίπου 2 μέτρων και για 15 λεπτά εντός 24 ωρών (ακόμα και αν δεν είναι συνεχής)

– Ατομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με Covid-19

– Ατομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με Covid-19

– Ατομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου κ.λπ.) με ασθενή με Covid-19 για περισσότερο από 15 λεπτά

– Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη Covid-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...