Πότε πρέπει να κάνεις τεστ αν είχες επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» δήλωσε η Βάνα Παπαευγγέλου από το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στα 29 έτη.
«Η θετικότητα έχει αυξηθεί αρκετά υπογράμμισε και τα δεδομένα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα και Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον ενώ παράλληλα σημαντική είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα», δήλωσε η καθηγήτρια.
Μικρότερος είναι πάντως ο χρόνος επώασης της Όμικρον σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό άλλωστε είναι προφανές και από τον εκρηκτικό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Η ίδια τόνισε ότι μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Omicron είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση το Μοντέλο 5+5.. « Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη» είπε.
Και πρόσθεσε: «Έτσι πρόσφατα η Επιτροπή μας αναθεώρησε και τις οδηγίες που αφορούν την καραντίνα. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας για άλλες 5 μέρες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα. Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορονοϊό.
«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» σημείωσε αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα.
Πότε κάνουν τεστ όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τεστ πρέπει να κάνουν και όσοι είναι εμβολιασμένοι είτε με διπλή, είτε με τριπλή δόση και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα πέντε μέρες μετά την επαφή αυτή. Εφόσον το τεστ βγει αρνητικό την πέμπτη μέρα τότε μπορούν να εξέλθουν με προσοχή από το σπίτι.
Αυτό το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν τα άτομα που έχουν λοίμωξη πρέπει να κάνουν τεστ την 5η μέρα καραντίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ όσοι δεν έχουν συμπτώματα το μόνο που πρέπει να κάνουν για να γυρίσουν στην καθημερινότητά τους είναι να να φορούν μάσκα διπλή ή υψηλής προστασίας. Όσοι έχουν πυρετό μένουν άλλες πέντε μέρες σπίτι.
Αναλυτικά όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ: «Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας». Άρα, αν έχουμε πυρετό δεν πάμε πουθενά και μένουμε άλλες 5 μέρες τουλάχιστον στο σπίτι.
Με βάση τις οδηγίες αυτές λοιπόν αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από πυρετό αυτός που έχει νοσήσει μπορεί να πάει στη δουλειά του ωστόσο οφείλει να φοράει μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες. Δεν είναι συνετό δηλαδή με βάση όσα αναφέρουν οι οδηγίες να φορέσουμε μια μάσκα.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός καλό θα είναι να μιλάμε και με τον προσωπικό μας γιατρό ώστε να παρακολουθούμε σωστά την υγεία μας, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.