Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Με την απόφαση για παράταση ωρών εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες λειτουργίας των λιγνιτικών – Γιατί οι μονάδες της ΔΕΗ δεν δουλεύουν στο φουλ…

3λ ανάγνωσης
Μικρή αύξηση στη λιγνιτική παραγωγή το Νοέμβριο - Σημαντικά μεγαλύτερο το μερίδιο από τον αντίστοιχο μήνα του 2021

Με την απόφαση για παράταση ωρών εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες λειτουργίας των λιγνιτικών – Γιατί οι μονάδες της ΔΕΗ δεν δουλεύουν στο φουλ…

 

Η τελευταία μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευελιξία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη χορήγηση κατά παρέκκλιση έξτρα ωρών λειτουργίας ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι η αυριανή, η 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Με αυτό το χρονικό ορόσημο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές με αφορμή την έκδοση της σχετικής προχθεσινής απόφασης,  κινήθηκε προκειμένου να δώσει κι άλλη παράταση στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Δηλαδή να λάβει επιπλέον ώρες λειτουργίας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 2025.

Οι έξτρα ώρες λειτουργίας που δόθηκαν βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν σημαίνει ότι μπορούν να κρατήσουν στη ζωή τις λιγνιτικές μονάδες π.χ. έως το 2025. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές για παράδειγμα, ήδη μονάδα της ΔΕΗ έχει εξαντλήσει μέσα στο 2021 τις μισές ώρες λειτουργίας από εκείνες που έλαβε τώρα κατά παρέκκλιση.

Η ΔΕΗ με χθεσινή της ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι ο επιπλέον χρόνος που πήραν μονάδες της θα εξαντληθεί μέχρι την υλοποίηση του πλάνου απόσυρσης, που έχει σχεδιάσει και ανακοινώσει για κάθε μία από αυτές. Δηλαδή το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης δεν αλλάζει και θα τρέξει κανονικά.

Οι λιγνιτικές μέσα στην ενεργειακή κρίση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει φτηνότερες από εκείνες που καίνε φυσικό αέριο, δεν λειτουργούν στο φουλ. Αν συνέβαινε αυτό τότε ίσως και η τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν χαμηλότερη.

Πηγές εξηγούν στο energypress, πως αυτό δεν συμβαίνει, δηλαδή δεν δουλεύουν στο φουλ, καθώς οι μονάδες αυτές συνεχίζουν να ζημιώνουν οικονομικά την εταιρία. Αν και το 2021 υπήρχαν μέρες κατά τις οποίες αυτή η οικονομική επίπτωση δεν αποτυπωνόταν.

Ωστόσο, οι ρύποι έχουν ανατιμηθεί περαιτέρω και σε συνδυασμό και με άλλες τεχνικές δυσκολίες μετατρέπουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ζημιογόνες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη πως το γεγονός πως δεν είναι διαθέσιμες όλες οι λιγνιτικές μονάδες δεν έχει να κάνει με τους όρους του «πράσινου» ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα η ΔΕΗ. Δηλαδή με την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου μείωσης των ρύπων έως το 2024. Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη δέσμευση δεν ξεκινά να μετρά από το 2021. Ο πρώτος ενδιάμεσος στόχος για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων θερμοκηπίου είναι το 2022.

 

 

 

 

energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *