Ποια μέτρα επιστρέφουν για ανεμβολίαστους το φθινόπωρο

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Ποια μέτρα επιστρέφουν για ανεμβολίαστους το φθινόπωρο

Ποια μέτρα επιστρέφουν για ανεμβολίαστους το φθινόπωρο

 

Τέλος και η μάσκα από 1η Ιουνίου. Άρση μέτρων για ανεμβολίαστους με ημερομηνία λήξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Σχεδόν τέσσερις μήνες θα κρατήσει η κατάργηση των μέτρων για την πανδημία, με το καλοκαίρι να φέρνει και επίσημα προ-covid κανονικότητα. Ειδικά οι ανεμβολίαστοι επιστρέφουν στις δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς, τεστ και μάσκες, έπειτα από πολλούς μήνες. Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν.

Η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση και το λιανεμπόριο χωρίς rapid test, αντίστοιχα όμως, ένα στοιχείο της πανδημίας θα σηματοδοτήσει και την επαναφορά κάποιων από τα μέτρα το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθει ένας τρίτος χειμώνας με σημαντικούς περιορισμούς.

Το στοιχείο αυτό είναι η χορήγηση της τέταρτης δόσης για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα αλλάξουν ξανά οι ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών και να ισχύσουν ξανά οι αποκλεισμοί από τους κλειστούς χώρους σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης αλλά και το απαραίτητο rapid test για την είσοδο, σε λιανεμπόριο και άλλους κλάδους, όσων δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Το «σήμα» έδωσε τελευταία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία, στις αρχές Μαΐου προανήγγειλε πως «θα πάμε για τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού» από τον Σεπτέμβριο. Δεν ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που έκανε μια τέτοια τοποθέτηση. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της στην ΕΡΤ, όπου είπε χαρακτηριστικά:

«Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και πιθανότατα το Φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη».

Δεν αποκλείεται λοιπόν να επιστρέψει το υποχρεωτικό αρνητικό rapid test για το λιανεμπόριο, αλλά να επανέλθουν και τα μέτρα στην εστίαση, δηλαδή όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να κάθονται μόνο στους ανοιχτούς χώρους και να χρειάζονται επίσης αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου για covid.

Οι «νέοι» ανεμβολίαστοι του φθινοπώρου

Το σενάριο επιστροφής των μέτρων, πάντως, αφορά πολλούς, καθώς θα προστεθούν και όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, αλλά και όσοι νόσησαν. Υπενθυμίζεται πως υπόκεινταν σε περιορισμούς γιατί θεωρούνταν ανεμβολίαστοι όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Οι παραπάνω νέες ημερομηνίες λήξης στα πιστοποιητικά έφεραν μεν χαλάρωση πριν από το Πάσχα, όμως, μέχρι το φθινόπωρο, η διάρκειά τους θα έχει λήξει:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Μέχρι πότε έχουν καταργηθεί τα μέτρα

  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου έχει καταργηθεί η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πηγαίνουν στην εργασία τους με ένα rapid test την εβδομάδα.
  • Από 3 Μαΐου καταργήθηκε η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
  • Από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου καταργείται η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!