Πάει προς κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού -Τι θα γίνει με την 4η δόση

Πάει προς κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού -Τι θα γίνει με την 4η δόση

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πάει προς κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού -Τι θα γίνει με την 4η δόση

Επί τάπητος θα τεθεί το αμέσως προσεχώς διάστημα το θέμα της νέας εμβολιαστικής δόσης. Η Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητήσει το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στα παιδιά, αλλά και το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους. Για τον γενικό πληθυσμό όμως, κάτι τέτοιο μάλλον απομακρύνεται ως πιθανότητα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA την Τρίτη για το θέμα και ανέφερε ότι δεν θα είναι απαραίτητη τέταρτη δόση εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό.

«Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα κάνουν το νέο εμβόλιο που ήδη δοκιμάζεται και μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε. Είναι πιο προσαρμοσμένο και πιο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει τέταρτη δόση όλος ο πληθυσμός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Θεοδωρίδου, η οποία τη Δευτέρα είπε ότι είναι ανοιχτό το θέμα του ετήσιου εμβολιασμού και συζητείται το τελευταίο διάστημα αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην 4η δόση και στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Pfizer Αλ. Μπουρλά, ότι δηλαδή «θα χρειαστεί» για το γενικό πληθυσμό η κα. Θεοδωρίδου απάντησε ότι στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει έλλειψη ισχυρών στοιχειών και αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης που κατά τη γνώμη των περισσοτέρων, δεν έχει να προσφέρει πολλά στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, όπως είπε, ίσως φανεί ουσιαστική για ηλικιωμένα άτομα, κυρίους για όσους από αυτούς εμβολιάστηκαν πρώτοι.

Τελικά, το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα εμβόλια που θα έρθουν, θα καταργήσουν τα πρώτης γενιάς που εμβολίασαν δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Θα είναι νέα, πολυδύναμα εμβόλια, που θα περιλαμβάνουν αντιγόνα πιο αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.

Πάει για κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Ειδικών δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα, θα ασχοληθεί όμως πολύ σύντομα στις αμέσως επόμενες τηλεδιασκέψεις.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι εφόσον οι δείκτες της πανδημίας είναι ικανοποιητικοί τότε θα πάμε σίγουρα σε κατάργηση και αυτό θα γίνει το πιθανότερο πριν από το Πάσχα.

Πάντως ήδη αρκετές χώρες έχουν καταργήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Βρετανία, Σκωτία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Δανία και Ισραήλ είναι μόνο κάποιες από αυτές και πιθανά το επόμενο διάστημα κάτι τέτοιο να συμβεί και στη χώρα μας.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.