Εμβόλια κορωνοϊού: Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει για την τρίτη δόση – Σε ποιους θα χορηγείται

Εμβόλια κορωνοϊού: Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει για την τρίτη δόση - Σε ποιους θα χορηγείται

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Προς τρίτη ενισχυτική δόση οι άνω των 60 ετών. Ποιες άλλες ειδικές ομάδες θα αφορά η ενισχυτική δόση. Το αμέσως επόμενο διάστημα οι ανακοινώσεις.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται η χορήγηση τρίτης-ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ενάντια στην Covid-19, με τις ανακοινώσεις να αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει τη χώρα και το εμβολιαστικό ενδιαφέρον να παραμένει χαμηλό, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Έτσι, η κυβέρνηση, έχοντας επάρκεια εμβολίων καθώς και το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες, όπως και την προτεραιοποίησή τους, δρομολογεί άμεσα τη θωράκιση των ανεμβολίαστων πολιτών αλλά και την επιπλέον κάλυψη ανοσοκατασταλμένων, ηλικιωμένων και υγειονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει προς τρίτη ενισχυτική δόση εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η απόφαση φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και αναμένεται η απόφαση του EMA, ωστόσο η Επιτροπή ήδη εξετάζει το επιχειρησιακό σχέδιο και αναμένεται η τελική συζήτηση για να ληφθεί η εισήγηση. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει σήμερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισήγηση για το πότε και σε ποιους θα χορηγηθεί αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας, παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Είπε ότι είναι προσωπική του άποψη και είπε ότι με βάση τις προτάσεις της επιτροπής βιοηθικής θα λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχετικά με την τρίτη δόση, τόνισε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το  τέλος Σεπτεμβρίου, για την τρίτη δόση σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, πιο ευάλωτες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια. «Σε αυτή τη φάση έχουμε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του testing για τους ανεμβολίαστους και από την επόμενη εβδομάδα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές με δικό τους κόστος» ανέφερε.

Για ποιους «κλειδώνει» η τρίτη δόση

Το χτίσιμο ενός υψηλού τείχους ανοσίας συνεχίζεται με τους εμβολιασμούς, ενώ το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση και της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες, στοχευμένα σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό που φτάνουν στο υπουργείο δείχνουν πιο συγκεκριμένα ότι:

-Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω 72,7% έχει εμβολιαστεί
-Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 72,8%
-Στην ηλιακή ομάδα 75-79 το 84,8%
-Στην ηλικιακή ομάδα 70-74 το 79,1%
-Στην ηλικιακή ομάδα 65-69 το 80,6%
-Και στην ομάδα 60-64 το 76,7%

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους όσον αφορά τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, έκανε γνωστό ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σύντομα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δε φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την ενισχυτική δόση:

-Η πρώτη κατηγορία που θα λάβει την τρίτη δόση από το Σεπτέμβριο είναι άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, όπου περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

-Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

-Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Δείτε Επίσης

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο: Έφτασε η ώρα για την τρίτη δόση – Την Δευτέρα οι ανακοινώσεις, ποιους θα αφορά

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που

Διαβάστε περισσότερα »
Η υποχρεωτικότητα έβαλε «φρένο» στην πορεία αύξησης του εμβολιασμού
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η υποχρεωτικότητα έβαλε «φρένο» στην πορεία αύξησης του εμβολιασμού

Τους γύρισε μπούμερανγκ! Η κυβέρνηση το γνωρίζει όμως δεν διστάζει να επιμένει στις αυταρχικές τακτικές Η αυταρχική στάση της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών και η επιβολή της υποχρεωτικότητας, όχι μόνο δεν βοήθησε

Διαβάστε περισσότερα »
Σε μίνι lockdown από σήμερα Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σε μίνι lockdown από σήμερα Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Σε μίνι lockdown μπαίνουν από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, ενώ την

Διαβάστε περισσότερα »
Δήμος Κοζάνης: Αρνητικά όλα τα rapid tests στην κεντρική πλατεία
ΚΟΖΑΝΗ

Δήμος Κοζάνης: Αρνητικά όλα τα rapid tests στην κεντρική πλατεία

Σε τεστ γρήγορης ανίχνευσης αντιγόνων (rapidtests) για την covid19 υποβλήθηκαν 76 πολίτες, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, σε

Διαβάστε περισσότερα »
Πώς θα λειτουργήσουν τα φροντιστήρια – Τα νέα μέτρα (video)
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα λειτουργήσουν τα φροντιστήρια – Τα νέα μέτρα (video)

Καθαρισμός αιθουσών μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών, ύπαρξη αλκοολούχου ανισηπτικού διαλύματος, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων και

Διαβάστε περισσότερα »
Pfizer – Moderna για εμβόλιο: Η προστασία κατά του κορονοϊού εξασθενεί με τον χρόνο
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Pfizer – Moderna για εμβόλιο: Η προστασία κατά του κορονοϊού εξασθενεί με τον χρόνο

Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι η προστασία που παρέχουν τα αντίστοιχα εμβόλια τους κατά του κορονοϊού, μπορεί να εξασθενήσει με το πέρασμα του χρόνου. Η γνωστοποίηση αυτή – μάλλον όχι

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida