Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια συνεχίζεται ο καιρός τις επόμενες ώρες, όμως το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει αισθητά μέσα στη νέα εβδομάδα.
Το καλοκαιρινό μοτίβο θα διατηρηθεί μέχρι και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, με τον υδράργυρο να φτάνει τοπικά ακόμη και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη, ωστόσο, αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες μπόρες, ενώ από τις 10 Σεπτεμβρίου η αστάθεια αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η ουσιαστικότερη πτώση της θερμοκρασίας τοποθετείται μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν οι πολύ υψηλές για την εποχή τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν προς πιο φυσιολογικά επίπεδα για τις αρχές του φθινοπώρου.
Έως 38 βαθμούς σήμερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως πάνω από ορεινές περιοχές κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος μπορεί να αγγίξει τους 38°C, ενώ στους 37°C αναμένεται να φτάσει σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του Ιονίου.
Στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν έως τους 36°C, ενώ στην Κρήτη και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου έως τους 35°C.
Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με βόρειους ανέμους έως 3 μποφόρ και θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας από 26 έως 38 βαθμούς.
Αντίστοιχο θα είναι το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη, όπου ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης να φτάνει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά έως τα 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί άνεμοι χαμηλότερης έντασης.
Η αλλαγή ξεκινά την Τρίτη
Η πρώτη ουσιαστική μεταβολή αναμένεται την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Οι πρώτες μπόρες θα κάνουν την εμφάνισή τους στη νότια Πελοπόννησο, ενώ την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου τα φαινόμενα αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρώς και να επηρεάσουν την κεντρική και νότια Πελοπόννησο αλλά και ορεινά τμήματα της Πίνδου.
Από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την τάση της πρόγνωσης, η αστάθεια αποκτά πιο γενικευμένα χαρακτηριστικά.
Μπόρες και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν σε περισσότερες περιοχές, βάζοντας τέλος στο παρατεταμένο καλοκαιρινό σκηνικό των προηγούμενων ημερών.
Πότε πέφτει πραγματικά η θερμοκρασία
Παρά την εμφάνιση των πρώτων βροχών, η θερμοκρασία δεν αναμένεται να υποχωρήσει αμέσως.
Οι υψηλές τιμές θα επιμείνουν περίπου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου.
Από εκεί και μετά, το σκηνικό αλλάζει πιο καθαρά: οι άνεμοι στρέφονται από βοριάδες σε νοτιάδες και ο υδράργυρος αρχίζει να υποχωρεί, επιστρέφοντας σταδιακά σε επίπεδα πιο συμβατά με την εποχή.
Έτσι, η νέα εβδομάδα φαίνεται να έχει δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα: στην αρχή ζέστη που θυμίζει καλοκαίρι, και από τα μέσα της εβδομάδας αυξανόμενη αστάθεια, βροχές και σταδιακή μετάβαση σε πιο φθινοπωρινές συνθήκες.
Πηγή: alfavita.gr














