Κατώτατος μισθός: Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Κατώτατος μισθός: Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Κατώτατος μισθός: Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις


Έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου πως αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα. Την ίδια ώρα έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου. Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

  • Πρώτο σενάριο: Ο κατώτατος να ανέλθει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ. Δηλαδή να υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του  5,5%.
  • Δεύτερο σενάριο: Ο κατώτατος να αγγίξει τα 756 ευρώ. Δηλαδή να αυξηθεί κατά 6%.
  • Τρίτο σενάριο: Ο κατώτατος να κυμανθεί μεταξύ 763 ευρώ και 770 ευρώ. Δηλαδή να υπάρξει μια αύξηση μεταξύ 7% και 8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ με 57 ευρώ.
  • Τέταρτο σενάριο: Δεν αποκλείεται πάντως ο κατώτατος μισθός να αγγίξει και τα 800 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως με τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου θα γίνει και αντίστοιχη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας από την πληρωμή του μήνα που έρχεται. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν και σε όλα τα υπόλοιπα επιδόματα και ειδικά βοηθήματα που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη αναπροσαρμογή.

Συνεπώς η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα της ΔΥΠΑ με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 34 ευρώ, εάν και εφόσον η αναπροσαρμογή των αποδοχών είναι για παράδειγμα ανάλογη εκείνης των συνταξιούχων: Δηλαδή 7,75%.

Υπό αυτή την θεωρητική προϋπόθεση, από 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας φτάνει στα 472 ευρώ από 438 που είναι σήμερα και 407,25 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή του επιδόματος θα είναι ανάλογη της αύξησης που τελικά θα αποφασιστεί στις κατώτατες αποδοχές.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Η καταβολή του νέου «φουσκωμένου» επιδόματος θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Τέλος στα σενάρια για εκλογές πριν από το Πάσχα έβαλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος στα σενάρια για εκλογές πριν από το Πάσχα έβαλε με έμμεσο τρόπο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Πέμπτη, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την τραγωδία στα Τέμπη. Σημειώνεται ότι έως σήμερα, η επικρατέστερη ημερομηνία για διεξαγωγή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης ήταν η 9η Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το «παράθυρο» για εκλογές, κάνοντας λόγο για πυκνό νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες, περίπου δέκα νομοσχέδια Ο κ. Μητσοτάκης είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων με σεμνό τρόπο.

Επίσης, ζήτησε από όλους να είναι παρόντες στον δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανέναν συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!