Εργασιακό: Ποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής εξετάζονται – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Εργασιακό: Ποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής εξετάζονται - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Εργασιακό: Ποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής εξετάζονται – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Eν μέσω απεργιών (3 Ιουνίου ΠΑΜΕ,10 Ιουνίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης να κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες στη Βουλή (πιθανότατα την Πέμπτη).

Το νέο εργασιακό συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα αλλά και από τον ΣΕΒ, που κάνει λόγο για ασάφειες και νομικά προβλήματα.

Τι αλλαγές σχεδιάζει ο Κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προσανατολίζεται σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με πρώτη την αυστηρότερη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σήμερα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο, μπορεί να την επαναπροκηρύξει ανώτερη βαθμίδα συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Για παράδειγμα, αν κρινόταν παράνομη η απεργία στις τράπεζες ή στον ΟΑΣΑ (λεωφορεία), αναλάμβανε η ΓΣΕΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία κάτω από τη δική της αιγίδα. Αντίστοιχα, αν κρινόταν παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών, αναλάμβανε η τριτοβάθμια οργάνωση της ΑΔΕΔΥ να καλύψει τους απεργούς.

«Για να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, προτίθεται να αλλάξει τη σχετική διάταξη, προκειμένου η απεργία να μην μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση.

Στο τραπέζι για επαναδιατύπωση βρίσκεται και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλει με καθυστέρηση 4 μηνών μετά την απόλυση την αποζημίωση στον εργαζόμενο, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη.

Οι ενστάσεις του ΣΕΒ

Για την εν λόγω διάταξη καθώς και για άλλες που περιλαμβάνονται στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας, ενστάσεις εκφράζει και ο ΣΕΒ σημειώνοντας ότι αυτές οι αλλαγές «θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα».

Αλλά και για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι Έλληνες βιομήχανοι εκφράζουν διαφωνίες καθώς στην πράξη «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενούς τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης».

Ο Σύνδεσμος δεν παραλείπει να εκφράσει θετικά σχόλια για τις εκσυγχρονιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αναφέροντας ωστόσο ότι «πολλές από τις διατάξεις του χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων».

 

 

 

πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!