Ξεκινά η διαδικασία για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική ενέργεια της ΔΕΗ

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Ξεκινά η διαδικασία για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική ενέργεια της ΔΕΗ

εκινά η διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας για την πρόσβαση τρίτων στην παραγόμενη από λιγνίτη ενέργεια της ΔΕΗ καθώς η Κομισιόν απέστειλε σε όσους εκτιμά ότι θα ενδιαφέρονταν μια λίστα από 15 ερωτήσεων για να αξιολογήσουν τη συμφωνία ζητώντας να λάβει τις απαντήσεις μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή της Κομισιόν αφού περιγράφεται η συμφωνία, αναλύεται το πώς θα διαμορφώνεται η τιμή διάθεσης των ποσοτήτων ρεύματος που θα διαθέτει υποχρεωτικά η ΔΕΗ. Επίσης ζητείται από τους δυνάμει ενδιαφερόμενους μια καταγραφή των πιθανών αναγκών τους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία οι ποσότητες ενέργεια, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ στον καθορισμό της τιμής θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την κίνηση της αγοράς σε βάθος μήνα αλλά και τις αυξομειώσεις των τιμών στη λεγόμενη προ ημερήσια αγορά. Εφόσον η ζήτηση από τους προμηθευτές είναι μεγαλύτερης της προσφοράς θα κατανέμει αναλογικά τα μερίδια διάθεσης, ενώ αν η ζήτηση είναι κατώτερη της προσφοράς θα προχωρεί σε νέα διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος αλλά με χαμηλότερες τιμές.

Πηγή: Reporter.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...