WIFI με… φουλ σήμα στο σπίτι, έτσι θα έχετε γρηγορότερο ίντερνετ

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
WIFI με... φουλ σήμα στο σπίτι, έτσι θα έχετε γρηγορότερο ίντερνετ
WIFI με… φουλ σήμα στο σπίτι, έτσι θα έχετε γρηγορότερο ίντερνετ
Συχνά, η ταχύτητα στο WiFi του σπιτιού μας δεν είναι η επιθυμητή. Πριν καταλήξουμε στη λύση ενός ενισχυτή σήματος WiFi καλό θα είναι να τσεκάρουμε εάν τo router (δρομολογητής) μας αποδίδει στο μέγιστο.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο γρηγορότερος τρόπος για να «καθαρίσουμε» τα νεκρά σημεία και να απολαύσουμε καλύτερη συνδεσιμότητα δεν είναι ένα καινούργιο router αλλά μια νέα θέση για το δρομολογητή που ήδη διαθέτουμε.

Ας δούμε μερικές βασικές οδηγίες για να βρούμε το καλύτερο σημείο για το router και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη που μπορεί να μας προσφέρει.

Πού να τοποθετήσουμε τον δρομολογητή μας για το καλύτερο σήμα WiFi:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

α) Σε κεντρική θέση

Ένα ραδιοφωνικό σήμα δεν εκπέμπει μόνο προς μία κατεύθυνση. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με κυματισμούς στο νερό, με το δρομολογητή να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και την κάλυψη να διαχέεται προς τα έξω. Αν έχουμε τοποθετήσει το δρομολογητή μας σε μια μακρινή γωνία του σπιτιού ή τον έχουμε στήσει στη μία ή την άλλη άκρη, πιθανώς μειώνουμε τη χρησιμοποιήσιμη κάλυψη στο μισό. Το άλλο πράγμα, φυσικά, που πρέπει να λαμβανουμε υπόψη είναι ότι το σήμα είναι ισχυρότερο σε κοντινότερες αποστάσεις, οπότε θα πρέπει να μειώνουμε την απόσταση μεταξύ του δρομολογητή και οποιασδήποτε συνδεδεμένης συσκευής.

Η ιδανική θέση για έναν ασύρματο δρομολογητή, λοιπόν, είναι σε κεντρική τοποθεσία. Η τοποθέτηση του router στο κέντρο του σπιτιού μειώνει την «απώλεια» της περιοχής κάλυψης και εξαλείφει την περιττή απόσταση μεταξύ της μονάδας και τυχόν συνδεδεμένων συσκευών στις εξωτερικές άκρες της περιοχής κάλυψης.

β) Το router σε υψηλότερη θέση

Οι υψηλότερες θέσεις επιτρέπουν σε περισσότερο σήμα να καλύψει τις περιοχές όπου πραγματικά χρησιμοποιούμε το WiFi και επιτρέπουν στο δρομολογητή να εκπέμπει με λιγότερα αντικείμενα που εμποδίζουν το σήμα. Εάν μένουμε σε πολυόροφο σπίτι (π.χ. μεζονέτα) θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς καλύπτονται οι διάφοροι όροφοι. Για ένα διώροφο σπίτι, η καλύτερη θέση θα βρίσκεται είτε κοντά στο ταβάνι στον πρώτο όροφο, είτε κοντά στο δάπεδο στον δεύτερο, παρέχοντας συνεπή κάλυψη τόσο στον επάνω όσο και στον κάτω όροφο.

«Καθαρίζουμε» τα εμπόδια

Το υλικό που είναι πιο πιθανό να χαλάσει το σήμα Wi-Fi δεν είναι το ξύλο, το γυαλί ή ακόμη και το σκυρόδεμα. Είναι το μέταλλο. Είτε πρόκειται για ένα μεταλλικό ράφι, ένα ατσάλινο γραφείο, το ψυγείο στην κουζίνα ή τον θερμοσίφωνα στο υπόγειο, τα μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα θα αντανακλούν και θα απορροφούν το σήμα WiFi, δημιουργώντας νεκρές ζώνες. Αν ο δρομολογητής βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα μεταλλικό αντικείμενο, αυτή η νεκρή ζώνη μπορεί να είναι μια ολόκληρη πτέρυγα του σπιτιού μας.

Προσπαθούμε λοιπόν να τοποθετούμε τον δρομολογητή μας έτσι ώστε μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα να μην μπαίνουν ανάμεσα σε αυτόν και τις περιοχές του σπιτιού που θέλουμε να καλύψουμς. Και ας σκεφτούμε επίσης μέταλλα που μπορεί να μην βλέπουμε (πχ ένας μεγάλος μεταλλικός σωλήνας κρυμμένος σε έναν τοίχο, ένας αγωγός που διατρέχει το ταβάνι, μια ατσάλινη πόρτα ασφαλείας καλυμμένη με ξύλινο καπλαμά θα διαταράξει τα ασύρματα σήματα εξίσου με ένα σφυρήλατο σιδερένιο κρεμαστό τοίχο ή ένα μεγάλο μεταλλικό ντουλάπι αρχειοθέτησης).

Ένα άλλο εμπόδιο WiFi που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί είναι το νερό. Ως υγρό, το νερό είναι πολύ πιο πυκνό από τον αέρα, και ειδικά οι μεγάλες ποσότητες νερού, όπως σε ένα ενυδρείο. Αν βάλουμε λοιπόν τον δρομολογητή μας δίπλα σε ένα ενυδρείο, τότε θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση της ασύρματης σύνδεσης.

Είναι επίσης σύνηθες να βλέπουμε καθημερινά ηλεκτρονικά είδη να παράγουν ηλεκτρονικό «θόρυβο» στην ίδια ζώνη συχνοτήτων. Τα πάντα, από ανελκυστήρες μέχρι τηλεοράσεις, μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές. Όταν έχουμε αμφιβολίες, καλό είναι να απομακρύνουμε το δρομολογητή μας 5 έως 6 μέτρα μακριά από άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Ο χειρότερος «παραβάτης» για παρεμβολές είναι, μακράν, ο φούρνος μικροκυμάτων. Εάν ο δρομολογητής μας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από φούρνο μικροκυμάτων, πιθανώς καταστρέφεται το σήμα WiFi κάθε φορά που ζεσταίνουμε ένα μπουρίτο ή το φαγητό που έμεινε από το μεσημέρι.

Οι κεραίες του router

Το router πρέπει να έχει τον προσανατολισμό για τον οποίο έχει σχεδιαστεί. Εάν προορίζεται για οριζόντια τοποθέτηση, μην προσπαθήσετε να το σφηνώσετε κάθετα σε μια βιβλιοθήκη ή να το κρεμάσετε κάθετα στον τοίχο. Οι εσωτερικές κεραίες είναι προτοποθετημένες ώστε να παρέχουν βέλτιστη κάλυψη, αλλά η εκτροπή της γωνίας του δρομολογητή μπορεί να το αναιρέσει αυτό.

Με πληροφορίες από το laptopmag.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!