Το ελληνικό plan Β για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας

Το ελληνικό plan Β για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ελληνικό plan Β για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας

Plan B για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας έχει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου προς τις βαλκανικές χώρες αλλά και στο ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας που θα προκληθεί με τον πρώτο πυροβολισμό στην περιοχή της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή απώλεια του ρωσικού αερίου, το οποίο καλύπτει το 40% με 45% της εγχώριας κατανάλωσης, σε περίπτωση που επικρατήσει ένα από τα σενάρια κλιμάκωσης του κινδύνου επάρκειας.

Πάντως, η όδευση που ακολουθεί το φυσικό αέριο της Gazprom για να φτάσει στη χώρα μας καθώς και οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις σε μια πιθανή διακοπή της παροχής του καυσίμου.

Όπως αναφέρουν πηγές, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο.

Τι έχει ζητηθεί από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

257302 cb137e05f2 bd09aeb347d23de1
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, έχει ζητηθεί από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και Ήρων να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης).
Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της εταιρείας Ήρων ισχύος 120 MW.
Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.