Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κατασχέσεις λογαριασμών

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατέψει ο οφειλέτης τον λογαριασμό του από κατασχέσεις.

Αναλυτικά:

1.Οφειλές προς ιδιώτες

Λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης:

Το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Πολιτικής Δικονομίας προστατεύει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την κατάσχεση ανεξαρτήτως ποσού με ελάχιστες εξαιρέσεις για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεσμεύσει τον μισθό ή τη σύνταξη σας για οφειλές που διατηρείτε προς αυτήν μπορείτε να προσφύγετε δικαστικά ή να ζητήσετε βοήθεια της ΕΚΠΟΙΖΩ.

– Λογαριασμός καταθέσεων:

Με βάση το άρθρο 20 του ν. 4161/2013 μπορείτε να δηλώσετε ως ακατάσχετο κάποιον λογαριασμό καταθέσεων. Ο νόμος σας προστατεύει έως 1.500 ευρώ για λογαριασμό με έναν δικαιούχο και έως 2.000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς.

2. Οφειλές προς Δημόσιο

Παρακάτω ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τι ισχύει σχετικά με τις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λογαριασμός μισθοδοσίας / σύνταξης :

Για τις οφειλές σας προς το Δημόσιο δεν ισχύει το ακατάσχετο μισθών /συντάξεων ανεξαρτήτως ποσού. Ο φορολογούμενος καταρχάς πρέπει να έχει δηλώσει τον λογαριασμό μισθοδοσίας / σύνταξης ως ακατάσχετο στο taxisnet. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ισχύουν τα εξής:

– Για ποσά έως 1000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση

– Για ποσά από 1000 ευρώ έως 1.500 ευρώ το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει το ½ του ποσού που ξεπερνά τα 1000 ευρώ.
Πχ εάν έχει κανείς μισθό 1.300 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει το μισό των 300 ευρώ δηλαδή 150 ευρώ.

-Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ το δημόσιο μπορεί να κατάσχει όλο το ποσό που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ που αντιστοιχούν στο ½ των 500 ευρώ όπως φαίνεται στη δεύτερη κατηγορία.
Πχ αν έχει κανείς μισθό 1.700 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει τα 200 ευρώ που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ δηλαδή συνολικά 450 ευρώ.

Λογαριασμός καταθέσεων:

Με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1250 ευρώ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό είτε για κοινό λογαριασμό.

Με πληροφορίες από εφημερίδα “Δημοκρατία”

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida