Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

“Τα εντός εκτός κι επι τα αυτά του νεόυ εκπαιδευτικού συστήματος”   Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου

6λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης "Τα εντός εκτός κι επι τα αυτά του νεόυ εκπαιδευτικού συστήματος"   Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης "Τα εντός εκτός κι επι τα αυτά του νεόυ εκπαιδευτικού συστήματος"   Γράφει η Νούλα ΧρυσοχοϊδουΜάχη με τον χρόνο έδωσε φέτος το Υπουργείο Παιδείας με κύριο στόχο η πρώτη μέρα στο σχολείο να μην τους βρει με ελλείψεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την εικόνα της κυβέρνησης. Παρόλο που το Υπουργείο έκανε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των θέσεων στα σχολεία, η ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος από την Α΄βάθμια έως και την Γ΄ βάθμια εκπαίδευση πάσχει ολοκληρωτικά, σε κάθε βαθμίδα με τα προβλήματα να είναι εμφανή έστω κι αν έχουν κρυφτεί κάτω απ΄ το χαλί. Το γεγονός ότι μεταβλήθηκε ο ρόλος του ολοήμερου σχολείου σε απλά μία μορφή “πάρκινγκ”  παιδιών, είναι μια πληγή βαθιά για τον Υπουργό κ. Φίλη, καθώς τα παιδιά των δημοτικών σχολείων δεν θα έχουν πλέον δασκάλους διαφόρων ειδικοτήτων διότι κοστίζει αρκετά η πρόσληψη τους…..
Με την κατάργηση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος και με την καινούργια θεσμοθέτηση του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου πολύ απλά υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς το κύριο κριτήριο ήταν σαφή ότι ήταν η εξοικονόμηση προσωπικού. Αυτό φυσικά θα υποβαθμίσει ποιοτικά την εκπαίδευση. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στο νέο ολοήμερο δημοτικό σχολείο θα ολοκληρώνεται 15 λεπτά νωρίτερα συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, με αύξηση στα διαλείμματα κατά 10 λεπτά και στη σίτιση κατά 5 λεπτά ενώ οι ώρες διδασκαλίας κατά 15 λεπτά με αποτέλεσμα να λείπει μία διδακτική ώρα στο σύνολο της.
 Από την άλλη πλευρά τα Νηπιαγωγεία, έως πέρυσι είχαν αναλυτικό πρόγραμμα για τις δραστηριότητες που παρείχαν από τις 1 μ.μ. έως και τις 4 μ.μ. Πλέον όμως προβλέπεται ότι τα νήπια στην διάρκεια του 3ώρου θα “χαλαρώνουν”, ύπνος, ελεύθερο παιχνίδι, προετοιμασία γεύματος και γεύμα, τέλος με διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες που δεν έχουν πλέον τον διδακτικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν. Άρα παρατηρείτε μία άλλη μορφή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ξεκινά δειλά δειλά με τα στόματα του Υπουργείου Παιδείας κλειστά και τους γονείς να μην έχουν καταλάβει στην πλειοψηφία τους τι ακριβώς συμβαίνει.
Αν και στο νέο Γυμνάσιο έγιναν ηδη τα “βαφτίσια” με το χτύπημα του κουδουνιού και με την αιτιολογία ότι πρέπει να ελαφρύνει ο φόρτος εργασίας τους, πλέον διαφοροποιείται και η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας καθώς τα Γυμνάσια ήδη έχουν αλλάξει τμήματα στα περσινά “πρωτάκια”  με σκοπό να διδάσκεται μόνο Γαλλικά η Γερμανικά (μιας και θα είναι η επιλογή των περισσοτέρων μαθητών) με αποτέλεσμα να υπάρξουν λιγότερες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Με τη νέα αυτή μορφή οι εκπαιδευτικοί που κάλυπταν τις παραπάνω θέσεις των δύο βαθμίδων θα είναι λιγότεροι κατά 7.000, δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε πώς όλη αυτή η μεταβολή, αποτελεί αναβάθμιση σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργείου. Απορίας άξιον….. Επίσης  τέσσερα μαθήματα πλέον καλούνται οι μαθητές των Γυμνασίων να εξετάζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα μαθήματα αυτά είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική. Όσο για τα υπόλοιπα μαθήματα θα μετρούν τα ωριαία διαγωνίσματα και οι εργασίες μέσα στη σχολική χρονιά. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί κατά 30% περίπου η διδακτέα ύλη.
Και σ΄αυτό το σημείο πρέπει ίσως να αναφέρουμε τι προβλέπεται και για τα προσφυγόπουλα. Περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, 22.000 παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας και με ηλικίες από 4 έως και 7 ετών θα ενταχθούν σε παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των χώρων φιλοξενίας. Ενώ για τα παιδιά από 7 έως 15 ετών θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής των γειτονικών δημόσιων σχολείων, για όσα από αυτά ζουν σε νοικιασμένα διαμερίσματα ή σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων. Τα μαθήματα στις ΔΥΕΠ που βρίσκονται κοντά στα κέντρα φιλοξενίας, θα γίνονται καθημερινά απογευματινές ώρες από τις 2 μ.μ. – 6 μ.μ., και για τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα αφορούν εντατική εκμάθηση ελληνικής αλλά και της αγγλικής γλώσσας, των μαθηματικών και τέλος το μάθημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.Χαρακτηριστικό είναι οτι το Υπουργείο Παιδείας μελετά και για την κάλυψη άλλων αναγκών, όπως π.χ. θέρμανση, βελτιώσεις σχολείων κ.λπ. Μέλημα τους είναι να μην επιβαρυνθεί η λειτουργία των σχολείων και προκληθούν αντιδράσεις. Η πρόσληψη αφορά 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αφού με τις αλλαγές στο Γυμνάσιο περιορίστηκαν και οι ανάγκες για πρόσληψη αναπληρωτών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έγινε μείωση στο εβδομαδιαίο ωράριο και από 35 μειώθηκαν σε 32 ώρες στο αναλυτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το υπουργείο να “γλιτώνει” περίπου 2.000 προσλήψεις. Έτσι, λόγω της κατάργησης των υπεύθυνων εργαστηρίων πληροφορική, φυσικών επιστημών και βιβλιοθήκης αμέσως το κέρδος φτάνει σε 2.300 καθηγητές, ενώ καλούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα  800 εκπαιδευτικοί και από τις δύο βαθμίδες, που υπηρετούσαν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Ας μην αναφέρουμε τις ελλείψεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και την τροπολογία που ψηφίστηκε νύχτα στην Βουλή για την προαγωγή χωρίς ανοιχτές διαδικασίες του βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού (λέκτορες)….. αλλά δεν έγινε μάλλον καλή συνεννόηση μεταξύ του Υπουργού κ. Φίλη και της Αναπληρώτριας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ. Αναγνωστοπούλου και η όλη διαδικασία βρίσκετε στο ψυγείο αυτή την στιγμή, “παγωμένη”.
Οψόμεθα για τις πιθανές συγχωνεύσεις των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων που ψάχνει να περάσει η Κυβέρνηση χωρίς να επωμιστεί το βαρύ πολιτικό κόστος…. Για να δούμε τι άλλο θα….δούμε…
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο