Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η απόφαση για την θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική αγορά

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η απόφαση για την θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική αγορά

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σημερινή διαπραγμάτευση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών, με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει μπει πλέον η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία απέρριψε τις προσφυγές της ΔΕΗ και δέχθηκε τις αιτιάσεις την Κομισιόν, ότι η επιχείρηση κατέχει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά προμήθειας λιγνίτη και στη χονδρική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απόφαση αυτή αλλάζει συνολικά το πλαίσιο της συζήτησης και τα αποτελέσματα που δημιουργεί, θα πρέπει να μελετηθούν από τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, και θα συζητηθεί με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις ανταγωνισμού και ενέργειας της ΕΕ. Επί της ουσίας, η απόφαση επιβάλλει την αλλαγή της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική αγορά, καλώντας την να χάσει μέρος του μεριδίου της σε αυτή.

Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καθορίσουν τι θα γίνει μελλοντικά, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου – ενώ για τα ΝΟΜΕ έγιναν βήματα προόδου στη αποψινή συζήτηση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς των δανειστών, για το 2017 θα έπρεπε να διατεθούν ποσότητες της τάξεως του 20% δηλαδή να αθροιστούν οι ποσότητες του 2016 (8%) και του 2017 (12%). Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά που προσήλθε στη συνάντηση, έναντι του 20% που προτείνουν οι δανειστές δέχεται να συζητήσει μικρές αποκλίσεις της τάξεως του 2-4% προς τα πάνω ή και προς τα κάτω, στο 12% που προβλέπει ο νόμος.

Η ελληνική πλευρά προτείνει επίσης να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου των δημοπρασιών, δηλαδή να ελέγχεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά πόσο έχει επιτευχθεί η συμφωνημένη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά, δύο φορές το χρόνο: τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Ο έλεγχος αυτός θα οδηγεί και στην οριστικοποίηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται προς δημοπράτηση το 6μηνο που θα ακολουθεί.

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...