ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ- Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Eordaialive Team
10λ ανάγνωσης
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ- Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Συνάδελφοι,

σας είχαμε ενημερώσει πολλές φορές για τα αισθήματά τους απέναντι μας. Στην πράξη ζούμε  το τι συμβαίνει με τις επικουρικές. Ακόμη δουλεύουν τον 10ο του 2018. Στην πράξη ζούμε το τι συμβαίνει με τα εφάπαξ. Έχουν  βγει αποφάσεις μέχρι τον έβδομο του 2020, είναι «παρκαρισμένες» στα συρτάρια απλήρωτες και αντί να πούνε ένα μπράβο στους συναδέλφους μας που μέρα νύχτα δουλεύουν για να είναι έτοιμες αντί να δώσουν ένα μπόνους για την δουλειά που κάνουν βάλανε από πάνω τους έναν που θέλανε να βολέψουν και το πριμ παραγωγής το δίνουν σ’ αυτόν. Στο μάτι τους μπήκαμε, διότι σε τρεις μήνες βγάζουμε οριστικές αποφάσεις Κύριας Σύνταξης. Δεν μπορούν να το χωνέψουν. Έτσι με την καινούργια ηγεσία του υπουργείου φέρουν άλλον «καπέλο διευθυντή» στο ταμείο μας και την τωρινή διευθύντρια συνάδελφο μας την τοποθετούν στα ταμεία του ΟΤΕ και ΗΣΑΠ των οποίων οι υπηρεσίες θα στεγαστούν στην Μυλλέρου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Και εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα:

ΓΙΑΤΙ;;;;;

Δεν λειτουργούσε η εν λόγω Υπηρεσία καλά; Υπήρχαν προβλήματα; Με τον καινούργιο διευθυντή, άσχετο με τα δικά μας θέματα θα πάμε καλύτερα; Οι συντάξεις που βγαίνουν σε τρεις μήνες με τον καινούργιο θα βγαίνουν σε ένα μήνα; Το πριν παραγωγής ποιος θα το παίρνει;

Συνάδελφοι,

αυτά κι άλλα πολλά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και προβλήματα που θα υπάρξουν τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στο υπόμνημα μας προς τον υπουργό και το οποίο υπόμνημα το δίνουμε στην δημοσιότητα.

Συνάδελφοι,

για το θέμα αυτό είχαμε συνάντηση και με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και όπως μας είπαν θα το κουβεντιάσουν με τον Υπουργό στην πρώτη του συνάντηση.

Συνάδελφοι,
Συνάντηση  είχαμε με την κυρία Αντωνιάδου στην ΔΕΗ για το θέμα του ασφαλιστικού χρόνου που λείπει. Μας είπε ότι ούτε ο εργολάβος μπόρεσε να κάνει τίποτα και ότι θα λυθεί το θέμα με κοινή παραδοχή ΕΦΚΑ–ΔΕΗ. Όπως θυμάστε είναι η πρόταση μας από την πρώτη στιγμή, Ιανουάριος 2020 όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Εμείς της επισημάναμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα ενόψει του επανάυπολογισμού των συντάξεων και ότι από λόγια και υποσχέσεις χορτάσαμε συνάδελφοι. Με την 1889/2019 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι η παράγραφος ένα του άρθρου 96 του νόμου 4387/2016 είναι αντισυνταγματική διότι δεν εκπονήθηκε αναλογιστική μελέτη που να τεκμηριώνει την βιωσιμότητα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να επανέλθουν στα επίπεδα το 2012. Αντί αυτού ο κύριος Βρούτσης με κάτι «μαγικά κόλπα» κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Από την μια να κάνει  αναλογιστική μελέτη όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και από την άλλη συνεχίζει να εφαρμόζει τις περικοπές των νόμων 4051/2012,40 93/2012 (βλέπε εξοφλητικό επικουρικής 6ος του 2020) που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί  μέχρι σήμερα !!!!!!!

Για τους καινούργιους συνταξιούχους μετά το νόμο 4387/2016 ενώ νόμος λέει ότι η διαφορά των ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτει την 31/12 /2014 με αυτήν του ΙΚΑ θα είναι αυτή που θα λαμβάνεται υπ’ όψη για την εφαρμογή του άρθρου 30 του ίδιου νόμου και ενώ στην αρχή αυτό έγινε με την αλλαγή της κυβέρνησης το 3%της διαφοράς ως εκ θαύματος έγινε 1% με αποτέλεσμα όσες οριστικές είχαν εκδοθεί να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο μειώνοντας την σύνταξη των συναδέλφων και στη συνέχεια όλες οι αποφάσεις να βγαίνουν μειωμένες με 1%. Και για τα δύο θέματα κάναμε μία σειρά επαφών με έγκριτους νομικούς. Από τις συνομιλίες που είχαμε βγήκε ότι υπάρχει νομική βάση για προσφυγή στο ΣτΕ. Περισσότερες λεπτομέρειες στις συναντήσεις που θα έχουμε μαζί σας μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Για το Δ/Σ,

Ο Προέδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Δημάκης Αναστάσιος                                     Λόφτσαλης Παναγιώτης

 

 

 

Πτολεμαΐδα, 20/3/2021

                                                                 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Διοικητή ΕΦΚΑ κo Χάλαρη Χρήστο

Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε., κο Στάσση Γεώργιο

Πρόεδρο και Διευθυντή ΔΕΔΗΕ, κο Μάνο Αναστάσιο

 

Μετά την ενημέρωση που είχαμε με το υπ’ αριθμ. Αρ. Πρωτ. 00597/19.02.2021 Υπόμνημα της Διευθύντριας του ΤΑΠ/ΔΕΗ κ. Θωμοπούλου Σοφίας με θέμα: Λειτουργία των ΤΑΠ/ΔΕΗ και ΤΑΠ/ΟΤΕ προς την Ε’ Δ/νση Απονομής Σύνταξης Γήρατος και Θανάτου (Υπόψη κ. Καραγιαννάκη Κ.) αλλά και μετά από συνάντηση του Προεδρείου του Σωματείου με την Δ/ντρια κ. Θωμοπούλου Σοφία, έχουμε να επισημάνουμε και να καταθέσουμε τις παρακάτω απόψεις μας:

Από την δημιουργία της Διεύθυνσης Ασφάλισης Προσωπικού (ΔΑΠ ΔΕΗ) Ν. 4491/66 και στην συνέχεια η μετεξέλιξη του σε Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ/ΔΕΗ) Ν. 2773/1999 σκοπό είχε να καλύπτει όλους τους Εργαζομένους και Συνταξιούχους αλλά και τα έμμεσα μέλη αυτών για κάθε Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη και να χορηγεί παροχές Πρόνοιας προς όλους τους ασφαλισμένους σε είδος και χρήμα. Η άρτια δομή και οργάνωση και στελέχωση με έμπειρο Υγειονομικό Προσωπικό (Ιατρούς-Νοσηλευτές) με ιδιόκτητα Ακτινολογικά-Μικροβιολογικά Εργαστήρια απέδιδαν στον κάθε ασφαλισμένο το απόλυτο των παροχών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Η Δομή και η Οργάνωση σε Επίπεδο στελέχωσης Διοίκησης – Διευθυντών Κλάδων Τομέων και Yποτομέων και εργαζομένων Διοικητικοοικονομικών αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των άλλων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας. Με τον Νόμο 3655/2008 με την Ενοποίηση άλλων, των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών δημιουργήθηκε το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ο ΤΑΠ/ΔΕΗ σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 5 του Ν. 3655/2008 διατήρησε την πλήρη Λογιστική και Οικονομική Αυτοτέλεια ενταγμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην συνέχεια με τον Ν. 4455/2016 ο ΤΑΠ/ΔΕΗ διατηρήθηκε σε ισχύ και οργανική μονάδα του ΕΦΚΑ με την ίδια οργανωτική δομή, αρμοδιότητες και προσωπικό παρ. 9 αυτής.

Ακολούθησαν στη συνέχεια οι διατάξεις του Ν. 4670/2020 όπου στο άρθρο 2 ρητά επαναλαμβάνονται οι διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4387/2016 αλλά στο άρθρο 67 του ίδιου Νόμου ο Τομέας (ειδικότερα κομμάτι του τμήματος Απονομή Σύνταξης και Β΄ Υποδιεύθυνση αυτής παράλληλα εκδίδεται από τον ΕΦΚΑ εγκύκλιος 7/54059/05.03.2020 και σύμφωνα με την σχετική επικαιροποίηση ο ΤΑΠ/ΔΕΗ εντάσσεται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες – Πρώην ΙΚΑ/ΕΤΑΜ).

Οι παραπάνω αλλαγές δεν βελτίωσαν την λειτουργία του ΤΑΠ/ΔΕΗ αλλά αντιθέτως δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην μέχρι και σήμερα εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων του ΤΑΠ/ΔΕΗ:

α) Τμήμα Ασφάλισης – Εσόδων Κύριας,

β) Τμήμα Απονομής Σύνταξης,

γ) Τμήμα Λογιστηρίου,

δ) Τμήμα Διοικητικών Μέσων Θεραπείας,

ε) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Αρχείου οι οποίες τα ανωτέρω τμήματα στελεχώνονται από προσωπικό που διέθεσε ο ΔΕΔΗΕ για την λειτουργιά τους, αλλά και η Μητρική ΔΕΗ Α.Ε.

Η μακρόχρονη εμπειρία των υπαλλήλων αυτών με την απόδοση τους σε καθημερινή βάση βελτίωσαν κατά πολύ τον χρόνο απονομής Συντάξεων Γήρατος και Μεταβίβασης Χηρείας. Ο χρόνος απονομής της προσωρινής σύνταξης γήρατος δε ξεπερνά τους δυο μήνες, η οριστική εκδίδεται στο τετράμηνο οι δε συντάξεις χηρείας αποδίδονται τον μεθεπόμενο μήνα από την αποδοχή τους.

Κύριε Υπουργέ,

η προσπάθειά σας να εξυγιανθεί το σύστημα της καταβολής απονομής σύνταξης σε μηδενικούς χρόνους, ο φορέας μας το είχε κάνει πράξη εδώ και πολλά χρόνια.

Η νομική του υπόσταση πέρα και έξω από τις κατά καιρούς αρνητικές παρεμβάσεις στάθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποδίδοντας έγκαιρα τις συντάξεις σε όλους αυτούς που συνέβαλαν με τον εργασιακό τους βίο στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού ώστε να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο αγαθό της αδιάλειπτης παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Κύριε Υπουργέ,

πριν την εφαρμογή (κατάργηση της Διεύθυνσης) ζητάμε να τεθεί σε ένα ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό στάδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (e-ΕΦΚΑ, ΔΕΗ Α.Ε. και θυγατρικές αυτής) με συγκρότηση επιτροπής και από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μια νομική δίκαιη μετάβαση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Εργαζομένων και Συνταξιούχων, χωρίς να αποκλείονται οι προβληματισμοί και χρήσιμες ουσιαστικές προτάσεις των έμπειρων και ικανότατων στελεχών, αλλά και Εργαζομένων στον ΤΑΠ/ΔΕΗ, ώστε η ισχύουσα οργανωτική δομή να συνεχίσει να αποδίδει συντάξεις και άλλες παροχές αδιάλειπτα σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους.

Εμείς ως εκπρόσωποι των Συνταξιούχων του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. νιώθουμε πολύ τυχεροί που ο ΤΑΠ/ΔΕΗ χρόνια τώρα αποδίδει και απονέμει παροχές και συντάξεις σε χρόνους μικρότερους του τρίμηνου. Ευελπιστούμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις και δεσμεύσεις σας να λάβετε πολύ σοβαρά αυτό το σύγχρονο μοντέλο του ΤΑΠ ΔΕΗ που συνεχώς βελτιώνεται και να το εφαρμόσετε και σε άλλους πρώην τομείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Με εκτίμηση

Για το Δ/Σ,

Ο Προέδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

Δημάκης Αναστάσιος                                     Λόφτσαλης Παναγιώτης

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!