Προς τα πάνω οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη – Στα 195 ευρώ η Ελλάδα, οι προβλέψεις για το 2022 και το “καμπανάκι” της Ιταλίας

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Προς τα πάνω οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη - Στα 195 ευρώ η Ελλάδα, οι προβλέψεις για το 2022 και το "καμπανάκι" της Ιταλίας

Προς τα πάνω οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη – Στα 195 ευρώ η Ελλάδα, οι προβλέψεις για το 2022 και το “καμπανάκι” της Ιταλίας

Σχεδόν αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η αγορά χονδρικής ρεύματος σήμερα στην Ευρώπη με την πλειοψηφία των χωρών να κινούνται ανοδικά έως και πάνω από 50%, υπογραμμίζοντας ότι τα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής ήρθαν για να μείνουν και πως απέχουμε ακόμη από την σταθεροποίηση της τιμής.

Όπως υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress, είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των futures στην ηλεκτρική ενέργεια παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση και μείωση στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, η τιμή χονδρικής για την «αγορά επόμενης ημέρας», για αύριο δηλαδή, στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 195 ευρώ/MWh έναντι 182 ευρώ εχθές. Αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, όπου το φυσικό αέριο συνεχίζει, όπως και χθες, να διατηρεί τα «πρωτεία» με 37,70% έναντι 33,75% εχθές, ωστόσο, το μερίδιο των ΑΠΕ υποχώρησε σημαντικά στο 14% έναντι 27,09% εχθές. Τα υδροηλεκτρικά αύξησαν την ημερήσια συμμετοχή τους, περίπου στο 18% από 14,32% μία μέρα πριν.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεχωρίζουν Βέλγιο και Γαλλία που κατέγραψαν αύξηση των τιμών χονδρικής κατά 53,5% και 53,1%, αντίστοιχα, καθώς και Ισπανία και Πορτογαλία με άνοδο περίπου 73%. Η γερμανική αγορά που θεωρείται και κομβική για την Ευρώπη είδε την τιμή χονδρικής να ανεβαίνει κατά 49.3%, ήτοι 155.60 ευρώ. Μείωση είχαν μόνο η Βουλγαρία (-10.4%), η Ουγγαρία (-11.7%), η Ρουμανία (-11%),  η Σερβία (-2.3%) και η Ελβετία (-11%).

 

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Προς τα πάνω οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη - Στα 195 ευρώ η Ελλάδα, οι προβλέψεις για το 2022 και το "καμπανάκι" της Ιταλίας

 

Οι προβλέψεις για τις πρώτες μέρες του νέου έτους 

Σε πρόβλεψη του Montel για την διακύμανση των τιμών τις πρώτες μέρες του νέου έτους αναφέρεται πως οι spot τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα βρεθούν σημαντικά χαμηλότερα των επιπέδων ρεκόρ που κατέγραψαν πριν το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, φτάνοντας σχεδόν τα 218 ευρώ/MWh την πρώτη εβδομάδα.

Η απόκλιση έναντι του ρεκόρ των 400 ευρώ/MWh που συγκλόνισε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα οφείλεται κύρια στην μικρότερη κατανάλωση, την μεγαλύτερη αιολική παραγωγή, τις ήπιες θερμοκρασίες και σε μια μικρή υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου που ήδη συμβαίνει.

Η ιταλική βιομηχανία προειδοποιεί 

Σε μια τελευταία εξέλιξη, με το «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να γράφει 218.85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα στη γειτονική Ιταλία, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών έχει «εξαφανίσει» τα περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητας, όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι του κλάδου, παρότρυναν την ιταλική κυβέρνηση να δράσει άμεσα προς αποφυγήν περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης για την βιομηχανία την επόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι οι τιμές ενέργειας αναμένεται να συνεχίσουν και το νέο έτος να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ενεργειακό κόστος για τους τομείς μεταποίησης της Ιταλίας έχει εκτοξευτεί για το 2021 στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ από 8 δις το 2019 και αναμένεται να φτάσει τα 37 δις ευρώ το 2022, πλήττοντας σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...