Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πως προέκυψε η έρευνα της DG Comp για την ΔΕΗ και πως θα μπορούσε να επηρεάσει μηχανισμούς της χονδρεμπορικής αγοράς

4λ ανάγνωσης
Πως προέκυψε η έρευνα της DG Comp για την ΔΕΗ και πως θα μπορούσε να επηρεάσει μηχανισμούς της χονδρεμπορικής αγοράς

Την «παλιά» υπόθεση του 2017, κατά την οποία κλιμάκια της DG Comp μετά από έφοδο στα κεντρικά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και διερευνώντας καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, είχαν αφαιρέσει ακόμη και σκληρούς δίσκους από υπολογιστές υψηλόβαθμων στελεχών, επαναφέρει στο προσκήνιο η Κομισιόν.

Το ερώτημα είναι γιατί τώρα και μάλιστα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εκείνη έρευνα – η κωδική της ονομασία στις Βρυξέλλες παραπέμπει σε έναν από τους Ολύμπιους θεούς-  της οποίας το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και όλα αυτά ενώ έκτοτε η αγορά έχει αλλάξει ριζικά.

Τότε το μερίδιο της ΔΕΗ κυμαίνονταν στο 87% στην προμήθεια και στο 57% στην παραγωγήΣήμερα ανέρχεται αντίστοιχα σε περίπου 67% και 39%. Το 2017, τα λιγνιτικά κυριαρχούσαν ακόμη στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, η χονδρεμπορική λειτουργούσε μέσω του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και φυσικά δεν υπήρχαν ακόμη το χρηματιστήριο ενέργειας και οι νέες αγορές.

Σε ένα πολύ διαφορετικό επομένως περιβάλλον από το σημερινό, στις 15 Φεβρουαρίου 2017έλληνες και ξένοι ελεγκτές της DG Comp εισέβαλαν στα γραφεία της Χαλκοκονδύλη, όπου και παρέμειναν επί ώρες, κατάσχοντας στικάκια, έγγραφα και σκληρούς δίσκους. Στην ανακοίνωση της η τότε διοίκηση της επιχείρησης έκανε λόγο για έλεγχο που αφορούσε υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής.

Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, είχε προηγηθεί καταγγελία στις Βρυξέλλες για χειραγώγηση της τιμής χονδρικής (γνωστής ως Οριακής Τιμής) μέσα από από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά. Το τάιμινγκ της έρευνας είχε συμπέσει με καταγγελίες του τότε επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού από τρίτους παίκτες με στόχο την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική, αλλά και με τις ευρύτερες πιέσεις που ασκούσαν οι δανειστές για τη λήψη δομικών μέτρων που θα ανοίξουν την αγορά, όπως η πώληση μονάδων.

Σήμερα η αγορά δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη την προ τετραετίας εικόνα. Τα μερίδια της ΔΕΗ στην παραγωγή και στην προμήθεια υποχωρούν, ο λιγνίτης βρίσκεται στα αζήτητα, μέχρι το 2023 δεν θα έχει μείνει σε λειτουργία παρά το πολύ μια μονάδα και η ενεργειακή αγορά μετασχηματίζεται άρδην, όπως αναγνωρίζει και στην χθεσινή της ανακοίνωση η εκτελεστική αντιπρόεδρος, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μ.Βεστάγκερ.

Που μπορεί επομένως να οδηγήσει η έρευνα που ξεκίνησε και επίσημα χθες ; Άγνωστο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τραβήξει πολλά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το όποιο πόρισμα της DG Comp θα έρθει σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη της περιόδου που ερευνάται.

Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η έρευνα; Σύμφωνα με μια ερμηνεία, θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με σειρά ανοικτών εκκρεμοτήτων που έχει η ΔΕΗ με τις Βρυξέλλες και οι οποίες αφορούν σε νέους υπό διαπραγμάτευση μηχανισμούς.

Στην παρούσα φάση η ελληνική πλευρά συζητά με τις Βρυξέλλες την διάθεση λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, το αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσυρση των μονάδων της και την ένταξή τους σε καθεστώς στρατηγικών εφεδρειών, καθώς για όσο καιρό αυτές παραμένουν σε λειτουργία, την ζημιώνουν. Αν και αυθαίρετη ως ερμηνεία, εντούτοις το γεγονός ότι τα παραπάνω θέματα αφορούν όλα την ίδια διεύθυνση, την DG Comp, θα μπορούσε να επηρεάσει ενδεχομένως κάποιες εξελίξεις.

/energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *