Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Πως η εξαήμερη εργασία αποσταθεροποιεί την αγορά εργασίας

4λ ανάγνωσης
Πως η εξαήμερη εργασία αποσταθεροποιεί την αγορά εργασίας
Ηεξαήμερη εργασία για όσους εργάζονται με πενθήμερο σύστημα, που εισήχθη με τον Ν. 5053/2023, γνωστό ως νόμο Γεωργιάδη, αναμένεται να έχει βλαπτικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Εργοδότες σε κλάδους συνεχούς ροής έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους υπαλλήλους εξαήμερη εργασία, με επιπλέον ημερομίσθιο, αλλά χάνοντας ένα από τα δύο ρεπό τους. Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023 για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, που οδηγούν σε αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού για να βγουν οι βάρδιες.

Εάν η έκτη ημέρα απασχόλησης συμπίπτει με Κυριακή ή αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της έκτης ημέρας και 75% για την απασχόληση την Κυριακή ή αργία), με δυνατότητα προσαύξησης πέραν του 115% για νυχτερινές ώρες. Η ρύθμιση αυτή ήλθε σε μια χρονική στιγμή που οι προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν μικρή εξασθένιση σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο, ενώ σε βιομηχανία και υπηρεσίες υπήρχε βελτίωση. Καθώς η χώρα προσεγγίζει μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, οποιεσδήποτε μειώσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα ή έτη θα είναι αναπόφευκτα βραδύτερες.

Παράλληλα με τη μείωση της κυκλικής ανεργίας, προτεραιότητα τίθεται στην αντιμετώπιση της εναπομένουσας διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής. Σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και την ανάγκη παροχής επαρκούς και ποιοτικής κατάρτισης, τόσο σε αρχική όσο και σε συνεχιζόμενη βάση, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την έκτη ημέρα απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία Ερευνών Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2024 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καταγράφεται μικρή εξασθένιση ως προς τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της απασχόλησης στις κατασκευές και εντονότερη στο λιανικό εμπόριο, ενώ στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες οι προβλέψεις σημειώνουν ήπια και έντονη βελτίωση αντίστοιχα.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σημειώθηκε σημαντική εξασθένιση στις κατασκευές, στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ μικρή ήταν η βελτίωση στις υπηρεσίες.

Στη βιομηχανία, το πρώτο τρίμηνο 2024, το ποσοστό των βιομηχανικών επιχειρήσεων που προβλέπει πτώση της απασχόλησής του το προσεχές χρονικό διάστημα ήταν στο 13%. Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων του τομέα (76%) προβλέπει σταθερότητα σε όρους απασχόλησης.

Στις κατασκευές, το πρώτο τρίμηνο 2024, το 3% των επιχειρήσεων του τομέα προβλέπουν εκ νέου λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ υποχωρεί στο 32% (από 41%) το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν άνοδο της απασχόλησης. Σε επίπεδο επιμέρους κλάδων, παρατηρείται έντονη υποχώρηση του σχετικού δείκτη στις ιδιωτικές κατασκευές (+29 από +48 μον.) με τον σχετικό δείκτη στα δημόσια έργα (+28 από +24 μον.) να ενισχύεται ήπια.

Ο δείκτης των προβλέψεων για την απασχόληση στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε έντονα κατά το πρώτο τρίμηνο 2024 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, στις +14 μονάδες (από +33), επίδοση σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2023 (+28). Μόλις το 3% των επιχειρήσεων του τομέα αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας από 1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 16% (από 34%) προβλέπει άνοδο της απασχόλησης, με όσους αναμένουν σταθερότητα να κινούνται στο 81% (από 64%) του συνόλου.

Στις υπηρεσίες μόλις το 1% (από 10% το προηγούμενο τρίμηνο) αναμένει μείωση της απασχόλησης, με το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αύξηση να διαμορφώνεται στο 29% (από 26%). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι έντονα ανοδική στα ξενοδοχεία-εστιατόρια, ηπιότερη στους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ είναι ήπια πτωτική στους υπόλοιπους κλάδους.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πως η απασχόληση σε κλάδους συνεχούς ροής είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε μεταβολές και η έκτη ημέρα απασχόλησης λειτουργεί επιζήμια και όχι διευκολυντικά στην εξεύρεση προσωπικού.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *