Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει:

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που διενεργεί η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με στόχο την προστασία των πολιτών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σας ενημερώνουμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ατομικά από κάθε πολίτη.

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ιός του Δυτικού Νείλου

μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών (Culex). Αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι ,φρεάτια ομβρίων υδάτων). Επιτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής τους είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων).

 

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

 

Μέτρα Προστασίας

  1. Κατάλληλα ενδύματα (μακριά μανίκια και παντελόνια) -ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  2. Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Προσοχή η τοποθέτηση εντομοαπωθητικών στα παιδιά γίνεται μόνο από τους γονείς και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης, ξέπλυμα εντομοαπωθητικού με νερό και σαπούνι καθημερινά.
  3. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα φεγγίτες, αεραγωγούς τζάκια κλπ, Κουνουπιέρα ιδίως στα βρέφη.
  4. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα που περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), τα οποία κυκλοφορούν και στο εμπόριο. Προσοχή σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
  5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  6. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους, Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν   λιγότερο τα κουνούπια.
  7. Τακτικό κούρεμα του γρασιδιού.
  8. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες πιατάκια γλάστρας, παλιά ελαστικά, υδρορροές, στέρνες (αλλαγή του νερού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα), κουφάλες δέντρων, πισίνες, σιντριβάνια κλπ.
  9. Τακτικός καθαρισμός των στάβλων των ζώων (απομάκρυνση της κοπριάς από τις κατοικημένες περιοχές).

10 Απομάκρυνση των λιμναζόντων νερών και έξω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

  1. Το πότισμα των φυτών – καλλιεργειών θα πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο ή το βράδυ διότι τότε έχουμε έντονη δραστηριότητα των κουνουπιών.

 

Η νόσος δεν μεταδίδεται από ασθενή σε άλλο άνθρωπο με οποιοδήποτε  άλλο τρόπο, (πχ. Άμεση επαφή), ούτε από ζώο σε άνθρωπο, αν δεν υπάρχει ο ενδιάμεσος διαβιβαστής, το κουνούπι, γι ’αυτό όλοι μαζί ας κάνουμε προσπάθεια για την εξάλειψη τους.

 

Η τηλεφωνική Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού για αναφορά προβλημάτων αυξημένης όχλησης κατά τόπους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα από τον ανάδοχο του έργου, χωρίς χρέωση είναι : 8001124424

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!