Ο Βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης μιλάει για το Agrofest

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Γιώργος Κασαπίδης για το Agrofest:
«Καλύπτεται ένα κενό για την ουσιαστική και σταθερή ανάδειξη της αγροτικής ταυτότητας της περιοχής»

Ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, δίνει το «παρών» στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας

AGROFEST_0,80X2

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού να διοργανώσει το Agrofest, εξέφρασε ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και γεωπόνος Γιώργος Κασαπίδης.  Ο κ. Κασαπίδης ανταποκρινόμενος μάλιστα στο κάλεσμα του Δημάρχου κ. Κοσματόπουλου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, που θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 27 Ιουλίου και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη του φεστιβάλ, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Κασαπίδη και του απευθύναμε μερικές ερωτήσεις, σχετικά με τα αγροτικά events, το branding, αλλά και το πώς μπορεί ο Έλληνας παραγωγός να υποστηριχθεί από την Πολιτεία:

Κε Κασαπίδη, πληροφορηθήκαμε πως μαζί με τον κ. Κοσματόπουλο θα ανοίξετε την αυλαία του Agrofest, του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Γεωργικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας. Πείτε μας δύο λόγια.

Η προσπάθεια που πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε αυθόρμητα από ορισμένους ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες της περιοχής Σερβίων με τη λειτουργία επί σειρά ετών, εκθέσεως αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων, φαίνεται ότι θεσμοθετείται ως επίσημη εκδήλωση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού από τη φετινή χρονιά. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές τόσο της αρχικής πρωτοβουλίας και σε όσους επί σειρά ετών που υποστήριζαν την εν λόγω εκδήλωση, καθώς επίσης και στο σημερινό Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή που θεσμοθετεί ως επίσημη δράση του Δήμου την έκθεση αυτή αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων.

Η δράση αυτή ήταν κάτι που έλειπε από τον κατ’ εξοχήν αγροτικό Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και με τη θεσμοθέτησή της καλύπτει ένα κενό για την ουσιαστική και σταθερή ανάδειξή της αγροτικής ταυτότητας και αγροτικής παραγωγής της περιοχής.

Παράλληλα, αξιοποιείται επιτέλους μετά από χρόνια αναμονής, πολλές μελέτες και κονδύλια που διατέθηκαν το Τούρκικο σχολείο. Το ιστορικό αυτό κτίριο μπορεί να μετατραπεί και να καθιερωθεί ως χώρος μιας σπουδαίας περιφερειακής έκθεσης κατ’ αρχήν πανελλήνιας εμβέλειας στην καρδιά του πιο εύφορου κάμπου της Δυτικής Μακεδονίας. Δράσεις ανάδειξης, ενημέρωσης, προβολής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης προσανατολισμένων στη δεντροκομία, τα οπωροκηπευτικά, την ελαιοκομία, τα θερμοκήπια, τη γαστρονομία, τις ζωοτροφές, τη ζωική και αλιευτική παραγωγή και τη δασοκομία μπορούν να λαμβάνουν χώρα και να συντονίζονται από το φορέα που οφείλουν να συστήσουν οι συλλογικές οργανώσεις των αγροτών του Δήμου (ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί) ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, το ΤΕΙ σε συνεργασία ίσως και με άλλες κλαδικές εκθέσεις της πατρίδας μας.

 

Με την εμπειρία σας, αλλά και με την ιδιότητα σας ως Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, πείτε μας πόσο σημαντικές είναι οι αγροτικές εκθέσεις, πόσο σημαντικές είναι οι δράσεις εξωστρέφειας.

 

Οι αγροτικές εκθέσεις αποτελούν τη βιτρίνα μιας περιοχής και των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών για την αγροτική τους παραγωγή. Όταν δεν υπάρχει εκθεσιακός χώρος σε μια περιοχή, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί αναζητούν σε άλλες πόλεις ή χώρες εκθέσεις να προβάλλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Αυτό είναι ευκολότερο όταν ανάλογος θεσμός λειτουργεί οργανωμένα με σύγχρονες μεθόδους και μέσα σε έναν τόπο, όπως αυτό που ευελπιστώ και αγωνίζομαι να συμβεί και στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Θα είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και οικονομία να πετύχει η προσπάθεια αυτή και να επεκταθούν οι παρεμβάσεις του φορέα διαχείρισης και σε παράλληλες δράσεις της αγροτικής παραγωγής. Η επιμόρφωση ή και εκπαίδευση των αγροτών αλλά και τυχόν ενδιαφερομένων σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή, πιστοποίησης προϊόντων, προώθησης των προϊόντων, συμπεριφοράς καταναλωτή, προστασίας του περιβάλλοντος, λειτουργίας των αγορών και διεθνούς εμπορίου είναι εντελώς απαραίτητα εφόδια για την καλλίτερη οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και κατανόησης της λειτουργίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.

 

 

Μια καλή παραγωγή αρκεί; Ποια η σημασία του branding στη διάθεση των προϊόντων μας;

 

Με τη λογική της καλής παραγωγής σε ποσότητα και ποιότητα, μπορεί ένας παραγωγός να ελπίζει και να επιτυγχάνει καλές αγορές και καλές τιμές για την ετήσια παραγωγή και σοδειά του. Με το πέρασμα των χρόνων η πρακτική αυτή εφ’ όσον αποτελεί σταθερή συμπεριφορά των παραγωγών για τα προϊόντα που παράγουν, δημιουργεί μια παράδοση και πολύ καλή φήμη για την περιοχή και τα προϊόντα της. Η πολυετής αυτή καλή πρακτική και η καλή παράδοση που δημιουργείται, αποδίδει σε μια περιοχή σημαντική προστιθέμενη αξία που χτίζεται με πολύ κόπο χρόνο με το χρόνο αλλά κι πολύ εύκολα χάνεται και δυσφημίζεται από φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης της αγοράς. Η θετική αυτή παράδοση που αποτελεί και το branding ή την ταυτότητα ενός τόπου, είναι σπουδαίο πλεονέκτημα για την προώθηση στην αγορά των αγροτικών και πάσης φύσεως προϊόντων. Οφείλουν οι παραγωγοί να τη διαφυλάττουν και να την επαυξάνουν και οι τοπικοί άρχοντες να μεριμνούν για τη θεσμική κατοχύρωσή της, αξιοποιώντας εθνικά και διεθνή πρότυπα (προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Κύριε Κασαπίδη θεωρείτε πως μπορεί να βοηθήσει από εδώ και πέρα το Κράτος τον παραγωγό σε αυτή την κατεύθυνση;

 Το κράτος μπορεί να βοηθήσει τον έλληνα παραγωγό μέσα από την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή στη χώρα και βελτιώνουν την παραγωγικότητα.

Η υπέρμετρη φορολόγηση των αγροτών, η υπερβολική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του ΦΠΑ και η κατ’ επέκταση αύξηση του κόστους παραγωγής αντί να βοηθά ουσιαστικά εξουθενώνει κάθε μικρομεσαίο αγρότη και οδηγεί την πλειοψηφία των αγροτών σε απόγνωση.

Από την άλλη η παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η ενσωμάτωση της καινοτομίας, η προώθηση των συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, ο σωστός έλεγχος για την πάταξη φαινομένων νοθείας και λαθρεμπορίας αγροτικών προϊόντων, η διασύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, η οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων, η γεωργική έρευνα, η ενσωμάτωση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή,  η γεωργική εκπαίδευση και οι γεωργικές εφαρμογές, αποτελούν μέρος των υποχρεώσεων του κράτους σε μια ευνομούμενη πολιτεία για τη στήριξη της γεωργίας. Όλα αυτά μέσα από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στην πατρίδα μας με κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που εδώ και πολλά χρόνια έχει να δώσει ουσιαστικό «παρών» στην ελληνική γεωργία!!

 

 

Δείτε Επίσης

Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης

Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης   Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική επιλογή των παρεμβάσεων στην φάση της

Διαβάστε περισσότερα »
Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων των 250 ευρώ - Τα... παράδοξα με την έκτακτη ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων των 250 ευρώ – Τα… παράδοξα με την έκτακτη ενίσχυση

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων των 250 ευρώ – Τα… παράδοξα με την έκτακτη ενίσχυση Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ: Πέρα από τους συνταξιούχους και

Διαβάστε περισσότερα »
Επιστροφή στο μέλλον (του Βασίλη Μαγκλάρα)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστροφή στο μέλλον (του Βασίλη Μαγκλάρα)

Επιστροφή στο μέλλον (του Βασίλη Μαγκλάρα) Είναι φορές που οι λέξεις γίνονται αδύναμες, ανεπαρκείς και λιπόψυχες και στραβώνουν το νου και τη σκέψη. Άλλες φορές πάλι θεριεύουν, τινάζονται στον αέρα,

Διαβάστε περισσότερα »
Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης

Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης Η νυχτερινή επίσκεψη ανήλικων αλλοδαπών στο σπίτι του στην Ηλιούπολη και τα υπολείμματα ναρκωτικών σε βάζο Αναταράξεις προκαλεί στην

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση τριών παρτίδων αντιγηραντικής κρέμας ματιών και συγκεκριμένα: – Της παρτίδας 2202120 του καλλυντικού προϊόντος WABI NATURAL REFLECTION 20+

Διαβάστε περισσότερα »
Ολυμπία Τελιγιορίδου : Η κυβέρνηση της ΝΔ βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολυμπία Τελιγιορίδου : Η κυβέρνηση της ΝΔ βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ολυμπία Τελιγιορίδου : Η κυβέρνηση της ΝΔ βλάπτει σοβαρά την υγεία   Εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με σημαντικό αριθμό πολιτών να μην μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida