Μιχαηλίδου: Ο εργοδότης οφείλει να ελέγξει αν οι εργαζόμενοί του εμβολιαστούν
Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Οι δομές ηλικιωμένων στη χώρα μας δεν είναι απλά δεκάδες, αλλά εκατοντάδες. Έχουμε πάνω από 400 ιδιωτικές και δημόσιες δομές σε όλη τη χώρα» είπε η κ. Μιχαηλίδου η οποία πρόσθεσε ότι δυο βασικά στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.
Όπως είπε: «Πρώτον ότι είναι πολύ περισσότεροι οι ωφελούμενοι που είναι εμβολιασμένοι στις δομές αυτές παρά οι εργαζόμενοι και το δεύτερο είναι ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς είναι ακόμα λιγότερο εμβολιασμένοι απ’ ότι στους ιδιωτικούς. Το 65% των εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι εμβολιασμένο και το 43% στις δημόσιες. Οπότε γνωρίζοντας αυτά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των εργαζομένων κι επίσης γνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πάρα πολύ επιθετική, πήραμε την απόφαση να εργάζεται κάποιος σε τέτοια δομή μόνο έαν έχει εμβολιαστεί».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι υποχρέωση του εργοδότη θα είναι να ελέγχει αν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν -και οι μόνιμοι αλλά και όσοι συνεργάζονται με τον φορέα του- είναι ήδη εμβολιασμένοι.«Θα υπάρχει η υποχρέωση του εργοδότη να ελέγξει αν μέχρι 16/8 όλοι οι εργαζόμενοι στη μονάδα του έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού. Εάν κάποιος δεν την έχει κάνει μέχρι τότε, βγαίνει σε άδεια άνευ αποδοχών και δεν λαμβάνει πλεόν τη μισθοδοσία του όπως επίσης δεν έχει την υποχρέωση να παρίσταται στον χώρο εργασίας του».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για ένα προσωρινό και αναγκαίο μέτρο που συνδέεται και με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα. «Για αυτό θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο να προβούμε σε αυτή η διάταξη ενώ ήταν κάτι που ζητούσαν και οι οικογένειες αλλά και οι διοικήσεις των δομών».
Μαζί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είπε η κ. Μιχαηλίδου βγαίνουν και fast track διατάξεις έτσι ώστε όπου στο Δημόσιο δημιουργηθούν κενά αν δεν εμβολιαστούν εργαζόμενοι, να μπορούν πολύ γρήγορα να αναπληρωθούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε και στο θέμα των παιδικών κατασκηνώσεων που ήρθαν στο προσκήνιο λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού. Υπογράμμισε ότι φέτος μπήκαν πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε σχέση με πέρυσι ακριβώς επειδή οι λοιμωξιολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου λέγοντας ότι αυτή η μετάλλαξη μεταδίδεται στα παιδιά και τα παιδιά μπορούν να είναι φορείς του ιού.
«Όμως παρά τα πρωτόκολλα και την τήρησή τους ο ιός φαίνεται να έχει μπει μέσα σε πολλές από τις κατασκηνώσεις. Οπότε είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο ΕΟΔΥ στέλνει συνεχώς συνεργεία που κάνουν τεστ στα παιδιά για να δούμε αν υπάρχει κάποια κατασκήνωση την οποία δεν έχουμε “πιάσει” με κάποιον άλλο τρόπο. Επίσης, είμαστε σε διαρκή επαφή με την επιτροπή λοιμωξιολόγων για να δούμε τι θα γίνει αν συνεχίσουν τα δεδομένα να είναι δυσμενή, δηλαδή να αυξάνεται ο ρυθμός του ιού μέσα στις κατασκηνώσεις, οπότε τότε μπορεί να αλλάξουν και τα δεδομένα και η λειτουργία τους μέσα στον Αύγουστο».
Πηγή: ertnews.gr