Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Φλώρινα: ΕΝΦΙΑ για τα μισογκρεμισμένα σπίτια των Αναργύρων

5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Φλώρινα: ΕΝΦΙΑ για τα μισογκρεμισμένα σπίτια των Αναργύρων
Στο χωριό που ερήμωσε από τεράστια κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2017, οι κάτοικοι περιμένουν ακόμη την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ακατοίκητα

Δυόμισι χρόνια μετά την κατολίσθηση – μαμούθ στο λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου Φλώρινας που βύθισε μέρος του χωριού Ανάργυροι και έναν χρόνο μετά την απόφαση για την απαλλοτρίωση – μετεγκατάσταση ολόκληρου του οικισμού, οι κάτοικοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ για τα «πληγωμένα» και ακατοίκητα σπίτια τους. Ένα μέρος των ιδιοκτητών τον αφήνει απλήρωτο, αναμένοντας την υλοποίηση υποσχέσεων για απαλλαγή, έχοντας στην «πλάτη» χρέη από τον ΕΝΦΙΑ τριών ετών, ενώ άλλοι αναγκάζονται να πληρώσουν τον φόρο, προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους.

 

Μας έχουν υποσχεθεί κατ’ επανάληψη πως θα ληφθεί απόφαση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τόσο από την προηγούμενη όσο και από την σημερινή κυβέρνηση. Έχουμε πάει στους βουλευτές μας και στους περιφερειάρχες, τον προηγούμενο και τον σημερινό. Όλοι μας υπόσχονται πως επίκειται η κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών. Την περιμέναμε ως τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης και πρόσθεσε πως η σχεδόν τριετής εκκρεμότητα δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους του χωριού. «Σχεδόν οι μισοί πληρώνουν τον φόρο γιατί είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι και πρέπει να πάρουν φορολογική ενημερότητα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Άλλοι δεν πληρώνουν και περιμένουν. Υπάρχουν ιδιοκτήτες μισογκρεμισμένων σπιτιών στην ‘κόκκινη ζώνη’ που χρωστούν ΕΝΦΙΑ τριών ετών».

rogmes_se_spitia_ton_anargyron.jpeg

Η κατολίσθηση που βύθισε το χωριό

Η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, που έσκισε στα δύο τη γη και άλλαξε τον χάρτη της περιοχής συνέβη στις 10 Ιουνίου του 2017. Ογδόντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος υποχώρησαν και κατέρρευσαν με πάταγο, θάβοντας τεράστια μηχανήματα εκσκαφής της ΔΕΗ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Στο γειτονικό χωριό των Αναργύρων, όπου από χρόνια προκαλούσε ανησυχία ένα γεωλογικό ρήγμα που διέτρεχε παράλληλα τον οικισμό, η κατολίσθηση σταμάτησε μερικές δεκάδες μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Το φαινόμενο έσκισε στα δύο δρόμους και υποδομές, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες φθορές σε πολλά από τα 160 σπίτια του οικισμού, ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

received_1104860943001052.jpeg

Τα 40 σπίτια της «κόκκινης ζώνης» είναι μισογκρεμισμένα και μη κατοικήσιμα, ενώ μικρές και μεγαλύτερες φθορές υπάρχουν στα περισσότερα από τα υπόλοιπα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που έκανε έρευνα για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, χτύπησε καμπάνα κινδύνου ζητώντας την ολική εκκένωση του οικισμού, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης, που θα έθετε σε κίνδυνο όσους αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και παρέμεναν σ΄ αυτά.

Περίπου 100 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τους Ανάργυρους και οι περισσότερες διαμένουν στην Πτολεμαϊδα με το κόστος του ενοικίου να επιβαρύνει τη ΔΕΗ. Είκοσι σπίτια κατοικούνται και σήμερα, παρά τις προειδοποιήσεις, ενώ πρόσφατα άνοιξε και πάλι το καφενείο, προκειμένου να φιλοξενεί τις συναντήσεις των ιδιοκτητών, που δεν παραλείπουν να επισκέπτονται το ερημωμένο χωριό και να συζητούν για το θέμα της μετεγκατάστασης.

Προχωρά η απαλλοτρίωση

Τον Απρίλιο του 2019 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων «για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων». Μερικούς μήνες νωρίτερα είχε υπογραφεί η δέσμευση πίστωσης ύψους 42,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Η σχετικός φάκελος βρίσκεται στα χέρια του περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη, και τις επόμενες μέρες πρόκειται να παραδοθεί στο Πρωτοδικείο, ώστε να οριστεί δικάσιμος για το πρώτο δικαστήριο που θα ορίσει την τιμή μονάδας. Θα ακολουθήσει δεύτερο δικαστήριο για την αναγνώριση των δικαιούχων.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας καθησύχασε τις ανησυχίες που διατύπωσαν ορισμένοι κάτοικοι για πιθανή εμπλοκή στην απαλλοτρίωση, λόγω της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και το κλείσιμο εργοστασίων και ορυχείων της περιοχής ως το 2028. «Οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά. Η απαλλοτρίωση θα γίνει με εγκεκριμένη πίστωση από το δημόσιο ταμείο και όχι από τη ΔΕΗ, όπως έγινε σε προηγούμενες περιπτώσεις. Δεν μας επηρεάζει η απαλλοτρίωση», είπε ο κ.Τσισμαλίδης.

2.synergeia_tis_perifereias_dytikis_makedonias_kanoyn_metriseis_sta_spitia_ton_anargyron_gia_ti_diadikasia_ton_apallotrioseo.jpeg

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι η επίσπευση των διαδικασιών για το ρυμοτομικό του νέου οικισμού, που σχεδιάζεται να γίνει στη θέση Κουρί του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης. Μετά την δημιουργία των κοινόχρηστων υποδομών θα χωριστούν 301 οικόπεδα, όσες και οι μερίδες των δικαιούχων, που θα τραβήξουν κλήρο για τη θέση του οικοπέδου που θα αποκτήσει δωρεάν ο καθένας για την ανέγερση της νέας του κατοικίας.

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ- ΕΘΝΟΣ

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *