Έρχονται 3.000 προσλήψεις στην υγεία –Τι αλλάζει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα κάνει το 2017 η κυβέρνηση, οι οποίες θα συνδεθούν με μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί  σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες  δίπλα στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το υπουργείο θα δημιουργήσει τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Αυτές σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις και δήμους της Αττικής, (Λάρισα, Πάτρα, Καβάλα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή, Κερατσίνι, Πέραμα, Νέα Φιλαδέλφεια κ.α) καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Πρόκειται στην ουσία για αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα πληθυσμό αναφοράς, με κατά μέσο όρο δέκα χιλ. κατοίκους, ανάλογα με τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Συνολικά προβλέπεται πως θα λειτουργήσουν 250 τέτοιες δομές σχεδόν μια σε κάθε μεγάλο δήμο της χώρας. Σε πρώτη φάση, μέχρι και το 2017, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου πενήντα μονάδων γειτονιάς σε αστικές περιοχές.

Για την στελέχωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει τρείς χιλιάδες θέσεις εργασίας γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για να στελεχωθεί το σύστημα περίθαλψης που ετοιμάζεται. Από αυτούς, οι περίπου 1.000 θα είναι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι και θα είναι πλήρους απασχόλησης.

Πέρα όμως από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, η μεγαλύτερη αλλαγή για τους ασφαλισμένους αφορά την υποχρεωτική αναφορά σε οικογενειακό γιατρό (οι οποίοι θα στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ). Το σχέδιο προβλέπει ένα οικογενειακό γιατρό ανά δύο χιλιάδες άτομα, ο οποίος ως επί το πλείστον θα είναι υπεύθυνος για εμβολιασμούς, προληπτικούς ελέγχους, ετήσια τσεκ-απ και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Το κόστος του κυβερνητικού σχεδίου ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ  ετησίως και θα καλυφθεί κυρίως από πόρους του ΕΣΠΑ.

 

 

ΠΗΓΗ:http://www.aftodioikisi.gr/

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Aκούστε μας LIVE! Ράδιο Καψούρα!

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida