Στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για την αναδιάρθρωση των χρεών τους θα μπορούν να ενταχθούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και επαγγελματίες:
• Με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, που στα τέλη του περασμένου έτους παρουσίαζαν τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση καθώς και
• Όσοι έχουν κάνει ρύθμιση από τον Ιούνιο του 2016 και μετά.
Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, τις λεπτομέρειες του οποίου φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», στον μηχανισμό θα εντάσσεται το σύνολο των οφειλών που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
Η ρύθμιση θα γίνεται με πρωτοβουλία του ίδιου του οφειλέτη, των τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου. Εξαιρούνται οι οφειλές που είναι συγκεντρωμένες σε ποσοστό άνω του 85% σε έναν πιστωτή.
Η ρύθμιση των χρεών βασίζεται στην πρόταση που θα κάνει ο οφειλέτης προς τους πιστωτές του ή στις αντιπροτάσεις που θα κάνουν οι πιστωτές, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή του ενδιαφερόμενου επαγγελματία.
Αν και στη διαδικασία δεν αναφέρεται ρητά η έννοια της διαγραφής οφειλής, αυτό είναι το προφανές βήμα προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση που θα διασώζει την επιχείρηση από τη χρεοκοπία και αντίστοιχα θα διασφαλίζει τους πιστωτές για τις απαιτήσεις τους, οι οποίες μέσα από την όλη ρύθμιση θα πρέπει να ικανοποιηθούν τουλάχιστον στο όριο του τιμήματος που θα εισέπρατταν εάν η επιχείρηση οδηγούνταν σε ρευστοποίηση.
Νομική κάλυψη για στελέχη
Στο νομοσχέδιο, επίσης, περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία δίνεται νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, αλλά και στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, που θα εμπλέκονται στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών.
Πρόκειται για την αναμενόμενη περί ασυλίας διάταξη, η οποία ορίζει ότι «όσοι έχουν την επιμέλεια ή τη διαχείριση δημόσιας ή πιστωτικού ιδρύματος περιουσίας δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών.
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/