Νέα ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά ουσιαστικά τους πληγέντες από τον κορονοϊό ( από τον Μάρτιο έως σήμερα). Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ την Κυριακή. “Από την αρχή της κρίσης διευκολύνουμε όλους, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι επιχειρηματίες, ώστε να ξεπεράσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την πρωτοφανή εξωγενή κρίση του κορονοϊού. Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: Εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί. Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να υπάρξει διευκόλυνση. Τις ακριβείς λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε στην πορεία. Οι πολίτες δεν θα «στραγγαλιστούν» όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους, από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο” , δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη θέσπιση μιας ειδικής ρύθμισης για φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.Πρόκειται για περίπου 1 δισ. ευρώ από την αναστολή του ΦΠΑ και 472 εκατ. ευρώ από την αναστολή λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων .Ενώ ο συνολικός λογαριασμός από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι και τον Ιούνιο εκτιμάται στο 1,5 δισ.. ευρώ (χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές ) προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπραχθούν μόλις 300 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 1, 2 δισ. ευρώ μετατίθενται να εισπραχθούν για το 2021 (κάτι που επίσης μαρτυρά το πρόγραμμα σταθερότητας καθώς αναφέρει πρόσθετα έσοδα το 2021 από είσπραξη ανεσταλμένων φορολογικών υποχρεώσεων ύψους άνω του 1,2 δισ.ευρώ). Για να επιτευχθεί αυτό το δημοσιονομικό σενάριο, χρειάζεται μια ειδική ρύθμιση τουλάχιστον 12 δόσεων ακόμη και άτοκων ) στις οποίες κάθε φορολογούμενος που έκανε χρήση της αναστολής των φορολογικών βαρών κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο , θα μπορεί να εντάξει τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί .Αυτό είναι και το κυρίαρχο σχέδιο που θα βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση.Μια νέα τύπου πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, η οποία θα έχει πολύ χαμηλότερο ή ακόμη και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο από αυτό που προβλέπει η η μόνιμη ρύθμιση (4,5% για 12 δόσεις και 65 για 24 δόσεις) την οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πληγέντες από τον κορονοϊό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, φαίνεται να αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι 120 δόσεις , κίνηση που εκτιμάται ότι θα προκαλούσε πολλούς τριγμούς στις σχέσεις με τους θεσμούς σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021.