ΕΝΦΙΑ: Ποια σημεία πρέπει να τσεκάρουν οι φορολογούμενοι για τυχόν λάθη ή παραλείψεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 τα οποία έχουν γίνει αιτία για τα χρέη τους με υπέρογκα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα έχουν οι φορολογούμενοι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να …ελαφρύνουν τυχόν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ έτους 2016 που τους κοινοποίησε πρόσφατα μέσω διαδικτύου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έχουν επιβαρυνθεί άδικα με επιπλέον φόρο στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2016 λόγω λαθών ή παραλείψεων στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ηλεκτρονικά διορθωτικές δηλώσεις Ε9 από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου 2016.

Στο διάστημα αυτό τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα είναι μειωμένα κατά 50%».

Τους νέους κωδικούς – «κλειδιά» πρέπει να προσέξουν οι περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα εκκαθαριστικά του για να διασταυρώσουν αν τα στοιχεία συμφωνούν με την περιουσία τους.

Ειδική προσοχή χρειάζεται για όσους κατέχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου αφού φέτος συμπεριλαμβάνεται στον ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά στήλη με την αξία της γης, ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση της οποίας θα προκύψει ο φόρος, αλλά και οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και αξία γης.

Οι κωδικοί – «κλειδιά»

— Στην πάνω δεξιά στήλη αναγράφονται ξεχωριστά τα δικαιώματα για τα ακίνητα αλλά και η αξία της περιουσίας των κτισμάτων και των αγροτεμαχίων

— Στην ίδια στήλη, πριν το ποσό της οφειλής υπάρχει ειδικός κωδικός όπου αναγράφονται οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

— Στον πρώτο πίνακα που εμφανίζονται τα στοιχεία των κτισμάτων και των οικοπέδων έχουν προστεθεί 4 στήλες. Η πρώτη αφορά στον αύξοντα αριθμό των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης, η δεύτερη φέρει την ένδειξη Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας Ακινήτων, η τρίτη την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο για τα κτίσματα και οι επόμενες δύο στήλες τη συνολική τιμή εκκίνησης και την τιμή εκκίνησης του οικοπέδου.

— Τα στοιχεία για την θέση του ακινήτου (νομός, δήμος, οδός ή θέση) έχουν ενοποιηθεί σε μια μόνο στήλη με την ένδειξη: «Διεύθυνση Ακινήτου»

— Στον πίνακα 2 όπου αναγράφονται τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί για τον αύξοντα αριθμό, την αρχική βασική αξία ή ειδική βασική αξία κύριου φόρου και την αρχική βασική αξία συμπληρωματικού φόρου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η ακριβής αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του φόρου.

— Στο κάτω μέρος της δήλωσης έχει προστεθεί πίνακας ΣΤ’ όπου αναγράφονται τα στοιχεία πληρωμής φόρου όπως η «ταυτότητα οφειλής» που χρησιμοποιείται για την πληρωμή των φόρων, το συνολικό ποσό του φόρου και αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των πέντε δόσεων.

— Υπάρχουν τέλος επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες για περιπτώσεις όπου τα στοιχεία είναι ελλειπή και ο υπολογισμός του φόρου γίνεται βάσει παραδοχών.

 

 

ΠΗΓΗ:http://www.aftodioikisi.gr/

Δείτε Επίσης

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida