Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία

5λ ανάγνωσης
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους μη μισθωτούς –ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, κλπ- να μην χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα όταν έχουν χρέος λίγα ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ή στον e-ΕΦΚΑ, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Από τις αρχές του μήνα προκλήθηκε χαμός όταν χιλιάδες επαγγελματίες ανακάλυψαν πως για οφειλές λίγων ευρώ δεν τους καλύπτει πια το Ταμείο τους τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Με τις περιπτώσεις αυτές να λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας, αποφασίστηκε να δοθεί μία οριστική λύση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μικρο-ποσά χρεών, λοιπόν, στέρησαν από ασφαλισμένους του e- ΕΦΚΑ, μέσα στον Μάρτη, το «προνόμιο» της κάλυψης των εξετάσεών τους -και όχι μόνον- από ιδιώτες γιατρούς. Με φόντο τα όσα προηγήθηκαν το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισαν να «κλείσει» μια και καλή το θέμα με μια ρύθμιση βάσει της οποίας δεν θα χάνεται η ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη όταν τα ποσά των οφειλών δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα χρέη μη μισθωτών στα Ταμεία

Μάλιστα, η παρέμβαση αναμένεται να είναι «γενναία» σε σχέση με το όσα ακούστηκαν το περασμένο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το ποσό που θα καθοριστεί ως όριο προκειμένου να μην «χάνεται» η ασφαλιστική ικανότητα είναι τα 100 ευρώ.

Έτσι, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κατάφεραν να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν με τον e-ΕΦΚΑ και έμειναν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης από την 1η Μάρτη, και το χρέος τους δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, θα ανακτήσουν –ή δεν θα χάνουν στο μέλλον- την ασφαλιστική τους ικανότητα, ακόμη και αν δεν ρυθμίσουν το συγκεκριμένο ποσό οφειλής.

Με άλλα λόγια για χρέη ως και 100 ευρώ, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα διατηρούν το «προνόμιο» που έχουν το οποίο τους επέτρεπει την πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ.

Επισημαίνεται και πάλι πως όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Πως μπορείτε να δείτε τα χρέη σας στα Ταμεία

Προκειμένου πάντως να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με τα Ταμεία, τους δίνεται πλέον η δυνατότητα μέσω των νέων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να μπορούν οι επαγγελματίες να βλέπουν συγκεντρωμένες όλες τις οφειλές που τυχόν έχουν.

Κάτι βεβαίως που δεν ήταν αυτονόητο μέχρι πρότινος, αφού για να διαπιστώσει κάποιος τι χρωστάει έπρεπε να το ψάξει από πολλές διαφορετικές πηγές.

Έτσι, με την είσοδό τους στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao μπορούν οι μη μισθωτοί να διαχειριστούν τις οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και λοιπούς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καινοτόμο στοιχείο των νέων υπηρεσιών αποτελεί η πιστοποίηση των οφειλετών ανά ΑΦΜ οφειλέτη και όχι ανά Μητρώο οφειλής (ΑΜΟ), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα η πρόσβαση  στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ πραγματοποιείται με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Οι Οφειλέτες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο παρελθόν μέσω της παλιάς εφαρμογής (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΚΕΑΟ), διατηρούν και  μπορούν να χρησιμοποιούν παράλληλα τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν.

Π.χ. οι Οφειλέτες οι οποίοι είναι Εργοδότες (τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ) μπορούν να χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ εκτός από  τους κωδικούς TAXISnet και τους κωδικούς πρόσβασης που κατέχουν από την εφαρμογή Πιστοποίηση Εργοδοτών του e-ΕΦΚΑ. ( Κωδικούς για την Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.)

Διευκρινίζεται ότι η ενοποιημένη εικόνα των οφειλών ανά ΑΦΜ οφειλέτη, αφορά μόνο σε  οφειλές βεβαιωμένες στον ΑΦΜ του και δεν περιλαμβάνει τυχόν οφειλές βεβαιωμένες σε ΑΦΜ τρίτου προσώπου, για τις οποίες  υφίσταται ευθύνη από συνυποχρέωση (π.χ. δεν περιλαμβάνονται οφειλές από αλληλέγγυα ευθύνη διοικούντων και εταίρων  νομικών  προσώπων, από ευθύνη συγκυρίων οικοδομικών έργων κλπ).

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *