Εκτός ρύθμισης των 36-72 δόσεων πάνω από 700.000 οφειλέτες Εφορίας και ΕΦΚΑ
ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ ενεργοποιούν τα αναγκαστικά μέτρα με βασικό όπλο, τις κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων
Αποχή από τη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων κήρυξαν οι οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ, καθώς ελάχιστοι, κάτω 10%, προσήλθαν για να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, καθώς τα δημόσια ταμεία αλλά και ο ΕΦΚΑ στερούντα έσοδα τα οποία προσδοκούσαν ότι θα εισέπρατταν από τον περασμένο Φεβρουάριο και για τους επόμενους μήνες.
Τώρα, αναμένεται να δημιουργηθούν «τρύπες» στον κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού Οργανισμού.
Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αφορούσε οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω μη καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.
Σε ότι αφορά στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας προς ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ αφορούσε σε 767.645 μη μισθωτούς ασφαλισμένους με οφειλές συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν στη συγκεκριμένη περίοδο.
Ωστόσο, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου που έληξε και η τελευταία προθεσμία, στη ρύθμιση εντάχθηκαν μόλις 56.500 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και έμειναν εκτός ρύθμισης περισσότεροι από 700.000 οφειλέτες.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, θα τεθούν τώρα στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο θα ενεργοποιήσει τα εισπρακτικά μέτρα, με βασικό όπλο, τις κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.
Σημειώνεται πάντως, ότι, όπως έγραψε το Σin, η διαδικασία ένταξης των οφειλετών του ΕΦΚΑ στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων έχει δυσκολέψει επειδή, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου προβλέφθηκε η ταύτιση των πληγέντων από την πανδημία, με το αρχείο της ΑΑΔΕ που υπάρχει στο Taxisnet.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακλόγλου ζήτησε από την ΑΑΔΕ λίστα με τους ΑΦΜ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πανδημία, σύμφωνα με τους καταλόγους που έχει η Φορολογική Αρχή, ώστε να εφαρμοστεί σε αυτούς και η ρύθμιση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ.
Το αίτημα του υφυπουργού στηρίζεται στο γεγονός ότι, με τους ΚΑΔ των πληττόμενων υπάρχει μια σύγχυση και δεν είναι σαφές ποιοι είναι και ποιοι όχι οι πληττόμενοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.
Λίγοι ρύθμισαν και τα χρέη προς την Εφορία
Συγχρόνως, λιγότεροι από το 10% του συνόλου των 830.000 οφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των φορολογικών χρεών που βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπέβαλαν τελικά αιτήσεις για να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 28 Φεβρουαρίου ήταν λιγότεροι από 80.000.
Ο προβληματισμός και η έκπληξη των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εδράζεται στο γεγονός ότι οι όροι των δύο ρυθμίσεων ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί και δεν θα βρεθούν ξανά, εκτός και αν ανοίξουν ξανά.
Οι συγκεκριμένες οφειλές μπορούσαν να εξοφλούνται είτε σε 36 άτοκες είτε σε 72 έντοκες (με ετήσιο επιτόκιο 2,5%) μηνιαίες δόσεις με το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης να ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Τώρα, η επιλογή που έχουν για τα συγκεκριμένα είναι η ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή η εφάπαξ αποπληρωμή τους.
Μέχρι να αποπληρώσουν τα χρέη, θα βρεθούν στο στόχαστρο των κατασχέσεων της ΑΑΔΕ.