Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Έκλεισε συμφωνία με ΗΠΑ: Ενίσχυση του Δ’ Σώματος Στρατού με 1100 πάνοπλα ΤΟΜΠ Cougar και θωρακισμένα HMMWV! – Ακολουθούν Bradley M2A2

6λ ανάγνωσης
Έκλεισε συμφωνία με ΗΠΑ: Ενίσχυση του Δ’ Σώματος Στρατού με 1100 πάνοπλα ΤΟΜΠ Cougar και θωρακισμένα HMMWV! - Ακολουθούν Bradley M2A2

Με ταχύτατους ρυθμούς και υπό άκρα μυστικότητα, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ κατάφερε, σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, να έρθει σε προφορική συμφωνία για την παραχώρηση 500 θωρακισμένων πάνοπλων Cougar κι επιπλέον 500 με 600 θωρακισμένων Humvee, τα περισσότερα εξ αυτών με οπλισμό, και μάλιστα δωρεάν!

Η συμφωνία πιστώνεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που σε απευθείας επικοινωνία που είχε με Αμερικανούς επιτελείς έχει καταφέρει να δεσμεύσει προφορικά ένα στόλο συνολικά 1100 θωρακισμένων οχημάτων, η απόκτηση των οποίων θα φέρει μεγάλη ανατροπή στο ισοζύγιο ισχύος του Έβρου.

Συμφωνία ΓΕΕΘΑ-Πενταγώνου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χ. Μαζανίτη στην Realnews που αναδημοσιεύει η proelasi.com, πριν από δύο εβδομάδες υπήρξε καταρχήν προφορική συμφωνία μεταξύ ΓΕΕΘΑ και αμερικανικού Πενταγώνου.

Πρόκειται για οχήματα τα οποία κρίνονται ως πλεονάζον υλικό, ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση ή συρρίκνωση της παρουσίας τους από τα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Επιπλέον, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Παϊατ, «οι δύο χώρες διανύουν το καλύτερο ιστορικά επίπεδο σχέσεων» και στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίας οι ΗΠΑ εμπράκτως ενισχύουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι προπομπός και άλλων εξοπλιστικών εκπλήξεων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες σύσκεψη με το Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος ανέλαβε να κινηθούν ταχύτατα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύνταξης του σχετικούς φακέλου, ώστε σε διάστημα δύο εβδομάδων να έχει την υπογραφή του Στρατηγού Κ. Φλώρου κι εν συνεχεία ο διοικητής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξάκης να στείλει την σχετική LoR (Letter of Request) προς την αμερικανική πλευρά.

Ελληνικό κλιμάκιο

Ο λόγος βιασύνης είναι διπλός. Η ελληνική πλευρά θέλει να δεσμεύσει άμεσα όλα τα επιθυμητά οχήματα που αποσύρονται πρόωρα από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι -πιθανόν στα τέλη Ιουλίου- θα μεταβεί κλιμάκιο του ΓΕΣ στις ΗΠΑ για τη διεκπεραίωση ενός αλλού προγράμματος, πού αφορά τα 1200 θωρακισμένα M1117, τα οποία επίσης θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα.

Έτσι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θέλει όταν φύγει το κλιμάκιο να έχει ολοκληρωθεί και το γραφειοκρατικό κομμάτι, ώστε να γίνει ταυτόχρονα και η επιλογή των 500 Cougar μαζί με τα 500-600 Humvee. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας να είναι έτοιμος όλος ο φάκελος.

Το Cougar είναι MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – Ανθεκτικό Ναρκών Προστατευόμενο απέναντι σε Ενέδρες) και διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 4Χ4 και 6Χ6.

Η «μικρή» έκδοση μεταφέρει έως 8 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 550 χιλιομέτρων. Το 6Χ6 μπορεί να μεταφέρει έως και 10 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, με αντίστοιχες επιδόσεις και αυτονομία.

 

Θα αντικατασταθούν τα M113

Με την προμήθεια τους θα αντικατασταθούν εν μέρει τα παρωχημένης τεχνολογίας M113, γνωστά τους αξιωματικούς του Στρατού ως «παπάκια», εκτοξεύοντας τις δυνατότητες του Δ’ Σώματος Στρατού.

Βεβαίως, μπορεί να χάνεται το πλεονέκτημα της ερπύστριας στα λασπωμένα πεδία του Έβρου, όμως ο Στρατός κερδίζει σε ασφάλεια και επιδόσεις σε άλλα εδάφη, αφού τα Cougar φέρουν θωράκιση που αντέχει σε επιθέσεις από νάρκες και παρέχει ολόπλευρη προστασία ακόμη και από 50άρι.

«Ατσάλινο ποτάμι»

Ταυτόχρονα με τα Cougar, όμως, ανοίγεται διάπλατο παράθυρο ευκαιρίας με την προμήθεια και 500-600 θωρακισμένων Humvee, με τα περισσότερα εξ αυτών να διαθέτουν οπλισμό. Πρόκειται για τα γνωστά μας Hummer, που κατασκεύαζε και η ΕΛΒΟ, τα οποία θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό από τα Mercedes 240GD και να ενισχύσουν, εκτός από μονάδες του Έβρου, τους Πεζοναύτες αλλά και τις Ειδικές Δυνάμεις.

Τόσο τα Cougar όσο και τα Humvee φέρουν πολυβόλα των 7,62 ή των 12,7 χλστ, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με τηλεχειριζόμενο πύργο και με φορείς πυραύλων Stinger, στην έκδοση Avenger.

Μαζί με τη δωρεάν παραχώρηση των 1200 M1117, επίσης από το απόθεμα των ΗΠΑ, στον Έβρο δημιουργείται ένα «ατσάλινο ποτάμι» Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε την ηγεσία του Στρατού τα τελευταία χρόνια, καθώς τα M113 προσφέρουν χαμηλές επιδόσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου των μαχών.

Μαζί με την προσθήκη των Cougar δημιουργείται ένας στόλος συνολικά 1700 οχημάτων με εξαιρετικές δυνατότητες, αφού είναι ιδανικά για την ταχεία μεταφορά τμημάτων πεζικού προς εξάλειψη απειλών.

Η Τουρκία έχει τα αντίστοιχα -εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής- BMC Kirpi, τα οποία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν περισσότερη «εμφάνιση» παρά ουσία, αφού στο πεδίο των μαχών της Λιβύης, όπου δοκιμάστηκαν, έγιναν εύκολος στόχος των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ.

Επί τάπητος τα Bradley M2A2

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την στρατιωτική ηγεσία είναι η απόκτηση 350 με 500 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) Bradley M2A2, από το αμερικανικό απόθεμα.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Real», δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανο εάν μέσα στους επόμενους μήνες δούμε να παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ και αυτού του είδους τα οχήματα προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

πηγή
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *