Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης περιστατικών εμφάνισης αρκούδων στις πόλεις της Φλώρινας και της Καστοριάς

4λ ανάγνωσης
Εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης περιστατικών εμφάνισης αρκούδων στις πόλεις της Φλώρινας και της Καστοριάς

Στην άμεση εφαρμογή μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου σε κατοικημένες περιοχές, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας μέσω των Διευθύνσεων Δασών Φλώρινας & Καστοριάς, με αφορμή την εμφάνιση αρκούδων στις δυο πόλεις.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ενημερώθηκε τηλεφωνικά την Τρίτη 07-04-2020 για την εμφάνιση αρκούδας από κάτοικο της πόλης, ο οποίος παρείχε στην Υπηρεσία όλες τις πληροφορίες για την επιδρομή της αρκούδας το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας 5 & 6 Απριλίου αντίστοιχα, σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης της Φλώρινας.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα το άγριο ζώο θανάτωσε κότες και προκάλεσε ζημιές σε φυτά.
Αυτοψία στο χώρο εμφάνισης της αρκούδας πραγματοποίησε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Φλώρινας, αποτελούμενη από μέλη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και την ΚΟΜΑΘ. Προκειμένου να συλλεχθούν επιπλέον πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ζώου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση καμερών και ειδικής αποτρεπτικής συσκευής στο χώρο, από την «Καλλιστώ».
Στο πλαίσιο της ασφαλούς και αποτελεσματικής υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, θα πραγματοποιούνται καθημερινά περιπολίες στον ευρύτερο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φλώρινας, από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της ΚΟΜΑΘ, για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής.
Ανάλογες ήταν οι ενέργειες και τα μέτρα που λήφθεισαν και στο περιστατικό εμφάνισης αρκούδων κατά μήκος της βόρειας πλευράς της παραλίας της Λίμνης Καστοριάς κοντά στην περιοχή του Σταδίου της πόλης. Το περιστατικό που καταγράφηκε στις 08-04-2020 από κάτοικο της περιοχής, κινητοποίησε άμεσα την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Καστοριάς, η οποία προχώρησε πρωτίστως σε αυτοψία της περιοχής και κατόπιν στην εφαρμογή όλων εκείνων των ενδεδειγμένων και απαραίτητων μέτρων για τη διαχείριση του φαινομένου. Και σε αυτή την περίπτωση η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα εντείνει τις περιπολίες στην περιοχή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, υπηρεσίες και φορείς.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων ιδιαιτέρως αρκούδας (λήξη χειμέριου ύπνου) πλησίον κατοικημένων περιοχών/οικισμών και στα πλαίσια εφαρμογής του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση άγριων ζώων-αρκούδας και την ορθή διαχείριση του φαινομένου.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όπως τα παρακάτω προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές :
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :
Δεν τρέχουμε
Μένουμε ακίνητοι
Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα
Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.
Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου-αρκούδας, παρακαλείστε να καλέσετε άμεσα τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ή τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *