Optika Anagnostis ptolemaidaReggia Ptolemida Pizzariaiek voltetorsbutterflys ptolemaida

Δημόσια ερώτηση προς την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Ινδία (D-IN/Delegation for relations with India)

4λ ανάγνωσης
Επιστολή αναγνώστη - Και αναρωτιέμαι ΚΤΕΛ Ν. Κοζάνης ή απλά ΚΤΕΛ Κοζάνης με θύμα τους επιβάτες από Πτολεμαΐδα
H ερώτηση απευθύνεται στην Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Ινδία, ενώ κοινοποιείται σε περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες της επικράτειας, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, καθώς και στους εν ενεργεία Έλληνες ευρωβουλευτές.
Δημόσια ερώτηση προς την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Ινδία (D-IN/Delegation for relations with India)
Τον Ιούλιο του 2022, ένα κοριτσάκι 5 ετών χάνει την ζωή του από δάγκωμα φιδιού, στην πολιτεία Bihar της Ινδίας. Αμέσως μετά την επίθεση του φιδιού, το παιδί μεταφέρθηκε στο North Dinajpur Raiganj Hospital, όπου όμως το ιατρικό προσωπικό ήταν ανήμπορο ή ανέτοιμο να το βοηθήσει (1).
Δεδομένου ότι η συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ινδίας από το 2020 έως το 2025 καθοδηγείται από τονΧάρτη πορείας της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Ινδίας, την Στρατηγική της Ε.Ε. για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό και την Στρατηγική για την παγκόσμια πύλη. Επιπλέον, εγκρίθηκαν κοινές δηλώσεις Ε.Ε.-Ινδίας για την ενίσχυση των προσπαθειών συνδεσιμότητας, ύδρευσης και αποδοτικότητας των πόρων, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας. Το 2023, η Ε.Ε. και η Ινδία δρομολόγησαν επίσης ένα Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις πράσινες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ-Η Ευρώπη στον κόσμο), η Ινδία πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2021-2027. Επιπλέον, η Ινδία είναι δικαιούχος διαφόρων πολυκρατικών προγραμμάτων της Ε.Ε. (Multi-Country Projects).
Δεδομένου ότι το 2004 η Ινδία ορίστηκε ως ένας από τους στρατηγικούς εταίρους της Ε.Ε., ενώ το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε Ειδική Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Ινδία (D-IN). Η κίνηση αυτή αναγνώρισε την αυξανόμενη σημασία της Ινδίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την στρατηγική εταιρική σχέση που θεσπίστηκε μεταξύ της Ε.Ε. και της Ινδίας το 2004. Η Ε.Ε. ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας το 2021, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) της Ε.Ε. στην Ινδία ανήλθαν σε 87 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Σχεδόν το 15% των ινδικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Ε.Ε. το 2021. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο ανήλθε σε 95,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, καθώς επίσης 6.000 εταιρείες της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην Ινδία έχουν δημιουργήσει 1,7 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και επιπλέον 5 εκατομμύρια έμμεσες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει επίσης επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής, ενέργειας και κλίματος στην Ινδία.
Ερωτάστε:
Τί έχετε κάνει, στο πλαίσιο της D-IN, ώστε να διασφαλίσετε ότι οι πόροι της Ε.Ε. που κατευθύνονται στην Ινδία, αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών;
Έχετε στην διάθεσή σας εργαλεία ελέγχου της ορθότητας διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων που κατευθύνονται και επενδύονται στην Ινδία, ώστε να διασφαλίσετε ότι αυτά διαχέονται στην κοινωνία και δεν κατευθύνονται σε συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα;
Για ποιόν λόγο, και ενώ η Ινδία συνεχίζει να λαμβάνει κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο διαφόρων συμφωνιών με την Ε.Ε., ο κίνδυνος θανάτου από δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού παραμένει μάστιγα στην χώρα αυτή; Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 450.000 Ινδοί από δηλητήριο φιδιού, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ το διάστημα 2000-2020 πέθαναν συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας (3).
Για ποιόν λόγο τα νοσοκομεία της Ινδίας δεν έχουν τα κατάλληλα αντίδοτα στα δηλητήρια των φιδιών που ζουν στην περιοχή αυτή, ή δεν έχουν την απαιτούμενη επάρκεια αυτών των φαρμάκων, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, να πεθαίνουν εντελώς αβοήθητοι και μέσα σε συνθήκες ανυπόφορου πόνου και μη διαχειρίσιμων παρενεργειών, ακριβώς λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υγειονομικών εργαλείων;
Μετά τιμής,
 
George Arctouros
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *